időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Európa lekésheti az agrárforradalmat, bizalmatlanok a gazdák

Nagy Kristóf
2021.02.14. 06:40
Európa lekésheti az agrárforradalmat, bizalmatlanok a gazdák

Brüsszel a döntéseivel komoly versenyhátrányba sodorja az európai gazdákat, a tervezett stratégiák pedig az élelmiszer-ellátást veszélyeztetik, és brutális élelmiszerár-emelkedést okozhatnak az Euró­pai Unió legnagyobb agrárképviselete szerint. A Copa-Cogeca úgy látja, a környezeti problémákra és a biztonságos élelmiszer-előállításra a digitalizáció és a mesterséges intelligencia jelent gyógyírt, ugyanakkor ehhez az Európai Bizottság nem nyújt elegendő ösztönzést.

Élesen bírálja az Európai Unió legmeghatározóbb mezőgazdasági termelőket és cégeket tömörítő érdekképviselete az Európai Bizottság gazdákat érintő döntéseit, valamint Brüsszel jövőbeni terveit.

Dél-amerikai csirke Európa asztalán?

A Copa-Cogeca arra figyelmeztetett, hogy az európai állattartókat, kiemelten a szarvasmarha- és baromfitartókat komoly hátrány éri a négy dél-amerikai, úgynevezett Mercosur állammal (Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay) 2019-ben megkötött, fokozatosan életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás miatt.

Az állattartó gazdák pénztárcája bánhatja az EU és négy dél-amerikai ország között 2019-ben kötött szabadkereskedelmi megállapodást
Fotó: Kurucz Árpád

Az egyezség – sok más terület mellett – az agráriumot is kiemelten érinti, mivel a dél-amerikai országok vámmentesen exportálhatnak nagy mennyiségű mezőgazdasági terméket.

Ezek előállítása az enyhébb élelmiszer-biztonsági szabályok miatt jóval olcsóbb és az európainál rosszabb minőségű.

Megjelenésük az uniós piacon így jelentős jövedelemcsökkenést okozhat az európai gazdáknak.

Sokba kerülhet az észszerűtlen klímaharc

A Copa-Cogeca aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság 2030-ig szóló bio­diverzitási és az úgynevezett Farm to Fork (termelőtől a fogyasztóig) stratégiáival szemben is.

Brüsszel a klímavédelmi szempontokra hivatkozva jelentősen és erőszakosan korlátozná a növényvédő szerek, az antibiotikumok és a műtrágya használatát úgy, hogy ezekre jelenleg nincs alternatíva.

Nyilvános hatásvizsgálat ráadásul nem érhető el, a tengerentúli elemzések ugyanakkor komoly európai élelmiszerár-emeléssel számolnak az intézkedések hatására.

Éghajlatbarát fordulatot hozna a mezőgazdaság 4.0

Mindezekkel szemben az agrárszövetség hiányolja a mezőgazdaság 4.0 előmozdítását, vagyis a digitalizációt, a mesterséges intelligencia (AI) elterjedését támogató programokat, pénzeszközöket. A Copa-Cogeca úgy véli,

a technológia már most is alkalmas arra, hogy a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását érdemben csökkentse.

Javasolt stratégiájukban a pénzeszközök és az innováció fontosságára figyelmeztetik a bizottságot. Példaként említik, hogy a történelem meghatározó agrárforradalmai fellendülést hoztak, és most is ilyen időszak várna ránk, ha Brüsszel ezt az irányt jobban támogatná.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával tudnak klímabarátabb termelésre váltani a gazdák
Fotó: Reuters

Az AI-alapú gazdálkodással pontos adatok állnak rendelkezésre a talajról, a levegőről, de lehetővé teszi a szén megkötését, illetve egyéb fontos kibocsátáscsökkentő lépéseket.

Korunk európai agrárforradalma ugyanakkor lassan halad, mivel jelenleg az uniós szervek és programjaik nem ösztönzik kellően a gazdálkodókat a legújabb technológiák alkalmazására és ezek megosztására.

A csúcstechnológia korlátozott hozzáférhetősége és a fejlesztések elmaradása később behozhatatlan versenyhátrányt okozhat az európai mezőgazdaságban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.