Jobb évet zárt tavaly a vártnál a hazai lízingpiac

A koronavírus-járvány okozta válság első évének a nagy haszongépjárművek finanszírozása volt az egyik kiemelt vesztese.

Munkatársunktól
2021. 02. 11. 19:33
null
Gépmustra. A legtöbb forrást eszközök, járművek beszerzésére nyerték el az agrárium szereplői Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felemás képet mutatnak a hazai lízingpiac tavalyi eredményei. A finanszírozott összeg a 2019-es, 740 milliárd forintos, évtizedes csúcshoz viszonyítva 14 százalékkal, 639 milliárd forintra, a 2017-es szintre csökkent. Ez az eredmény azonban még így is jelentősen jobb lett a piac 550-600 milliárd forintos várakozásánál – mondta tegnap Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A tagvállalatok teljes tőkekintlévősége 2020-ban ugyanakkor 9,5 százalékkal 1714 milliárd forintra emelkedett, amiben a moratórium is jelentős szerepet játszott.

Az autófinanszírozásban tízszázalékos csökkenés ment végbe, az új kihelyezések összege 245 milliárd forintra rúgott. Különösen az új autók finanszírozása csökkent, 14 százalékkal, darabszámban 23 százalékkal, míg a használt autók esetében elérte a 2019-es szintet. A flottafinanszírozás most is kiegyensúlyozottabban, az előző év 94 százalékán végzett. A nagy haszongépjármű-finanszírozás volt az egyik legnagyobb vesztese a múlt évnek, az állomány 36 százalékkal esett vissza, így alig több mint 106 milliárd forintot tett ki. Szintén jelentős, harmincszázalékos visszaesés volt a gépfinanszírozásban.

Az agrárgép-finanszírozási szegmens a koronavírus-járvány ellenére is tudott növekedni 2020-ban
Fotó: Havran Zoltán

A kedvezőtlen piaci környezet ellenére a kis haszongépjárműveknél öt százalékkal csaknem hatvanmilliárd forintra nőttek a kihelyezések. Az agrárgép-finanszírozás is növekedésben volt: a 110 milliárd forintos finanszírozott összeg hét százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.