Klímabarátabbá vált a szarvasmarha
A mezőgazdaságban a metángáz kibocsátásához még mindig az állattartás, azon belül is a szarvasmarhatartás járul hozzá a legnagyobb arányban. A kérődzők ugyanakkor egyre környezetbarátabbak. Ennek oka egyrészt a változó génállomány miatt elérhető magasabb tej- és húshozam, valamint a takarmányok emésztést támogató összetétele. Másrészt az, hogy a takarmányozás aránya nő, így a talajterhelés miatt szintén metánképződéssel járó legeltetés aránya csökken. A fejlett országokban a keresletcsökkenés, az innováció és a szakpolitikák tovább mérséklik a kibocsátást. Az egyre intenzívebb, nagyobb területre kiterjedő növénytermesztés viszont nagyobb talajhasználattal jár, így növekvő metánképződést okoz. Az OECD várakozásai szerint 2050-re emiatt már csak hét százalékkal maradhat el a növénytermesztés metánkibocsátása az állattartásétól, míg a különbség az 1970-es években elérte a hatvan százalékot. Globálisan a mezőgazdaság felelős a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mintegy 23 százalékáért, a közvetlen termelés aránya ebből 12 százalék (N. K.)