Benyújtották a fiatalok szja-mentességéről szóló javaslatot

Nő az anyagi mozgástér, átlagosan 22 százalékkal növekszik a 25 év alattiak jövedelme a jelenlegihez képest.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 9:00
bicycle messenger in busy city traffic
A Packagees a csomagszállítást optimalizálja online megoldásával Fotó: Christian Müller Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtották a fiatalok szja-mentességéről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A tervezet értelmében 2022. január 1-jével mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól minden 25 év alatti fiatal a bruttó átlagkereset (ez jelenleg 403 600 forint) előző év júliusában megállapított mértékéig. Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: ez egy lehetőség a fiataloknak, akiknek nagyobb lesz az anyagi mozgásterük. Átlagosan 22 százalékkal növekszik a jövedelmük a jelenlegihez képest. Ez közel félmillió fiatalt érinthet közvetlenül, hiszen ennyien vannak, akik évről évre hosszabb, vagy rövidebb ideig már dolgoznak.

Ebben a korosztályba egyébként – 15 és 25 év között – egymillió fiatal tartozik. Azaz: akár az egymilliót is elérheti azok száma, akik élhetnek majd ezzel lehetőséggel.

A kormány döntése kedvezően érinti azokat a fiatalokat is, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ők is teljesen adó- és járulékmentesen kapják kézhez a fizetésüket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magasabb bruttó bérüket nettó jövedelemként kapják kézhez. Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója egy korábbi interjúban nagyon nagy horderejű lépésnek nevezte a fiatalok 2022-től érvényes adómentességét. Az Inforádióban elmondta: ebben a korcsoportban nagyon magas az úgynevezett inaktivitási ráta. Ők jelenleg nem keresnek munkát, de az szja-mentesség nagyobb ösztönző arra, hogy aktívabbak legyenek, és belépjenek a munkaerőpiacra. Ezért az adómentesség a foglalkoztatás bővítését is segíti.

A Magyar Nemzet megírta: a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatásából kiderül, hogy a magyar emberek 83 százaléka hallott már erről az intézkedésről, bő háromnegyedük, azaz 78 százalékuk támogatja, és körülbelül szintén ugyanennyien, 77 százalék hasznosnak is tartja ezt. Több mint háromnegyedük szerint nagy segítséget jelent majd a fiatalok életkezdésében és a családalapításában az adómentesség.

Tízből hat megkérdezett szerint az intézkedés gazdasági és foglalkoztatási hatásai is pozitívak lesznek: több fiatal fog dolgozni, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára arra is emlékeztetett, hogy hazánk már így is kedvező eredményeket ért el a fiatalok foglalkoztatásában. Míg 2010 első negyedévében a 25 év alattiak 27,5 százalékos munkanélküliségi mutatója jóval a 22,3 százalékos uniós átlag fölött volt, addig 2020 végére ez az arány kevesebb mint a felére, 13,4 százalékra csökkent.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai azt mutatják, hogy jelentősen javultak a fiatalok munkavállalási lehetőségei, mivel a korosztályban az állástalanok aránya így már jóval a 18,3 százalékos uniós átlag alá szorult.

A tagállami rangsorban Magyarország ezzel kilenc helyet lépet előre, most a kilencedik helyen áll. Az adómentesség tovább javíthatja ezt a pozíciót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.