Februárra már a járvány előtti szintre emelkedett a szakemberhiány

Országosan átlagosan 133 napot kell várni a megfelelő szakember munkába állásáig.

Nagy Kristóf
2021. 03. 24. 19:41
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban a járvány előtti szintre emelkedett a szakemberhiány: átlagosan 133 napot kell várniuk a vállalkozásoknak arra, hogy jó szakembert találjanak. Ez az időintervallum mintegy 14 nappal több, mint tavaly júniusban, és megegyezik a 2020 februárjában tapasztaltakkal – közölte saját kutatási eredményeire hivatkozva a Mapei Kft.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a felmérést összegezve kiemelte, a 133 nap nagyon hosszú várakozási idő az ideális egy-két hónappal szemben. Az adatokból úgy tűnik, hogy

a szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében az otthonteremtési és -felújítási támogatások hatására növekvő felújítási hajlandóság játszik kulcsszerepet.

A megkérdezett 4450 ember bevonásával készített felmérés szerint

a felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi az otthonfelújítási állami támogatást, míg az érintett válaszadók 35 százaléka lehetségesnek tartja, hogy él a lehetőséggel.

A közép-magyarországi és dunántúli megyékben magasabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandósága, míg az észak-magyarországi és alföldi megyékben alacsonyabb. Országosan a megkérdezettek 40–43 százaléka látja úgy egyelőre, hogy nem kíván élni az otthonfelújítási támogatással.

A felújítási hajlandóság növekedését támasztja alá az is, hogy 16 százalékkal nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje.

Jelenleg 113 napot kell generálkivitelezőre várni, a pandémia előtti 97 nappal szemben.

Veszprém és Heves megyében a legkritikusabb a helyzet, ahol egyaránt 189 nap a várakozási idő.

Országosan a szakember felkutatásától a munka megkezdéséig a legkevesebbet, 94 napot ácsra, míg a legtöbbet, átlagosan 157 napot gépészre, 145 napot pedig villanyszerelőre kell várni.

A legrövidebb várakozási időt Komárom-Esztergom megyében mérte a Mapei, a szakemberek átlagosan 110 nap alatt érhetők el, míg a leghosszabb, 150 napos várakozási idő Hajdú-Bihar megyében jellemző.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a szakértők továbbra is a szakemberhiány okozta gondokra hívják fel hosszú távon a cégek figyelmét. A Magyar Nemzet megkeresésére az érdekképviseletek és a vállalkozói szervezetek is alátámasztották, hogy

ugyan minden területen mérséklődött a járvány megjelenését követően a munkaerőhiány, ugyanakkor a védekezés miatt elrendelt korlátozásokkal közvetlenül nem érintett területeken, például az iparban vagy az építőiparban most is nehéz megfelelő szakembereket toborozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.