Milliárdos beruházások Balatonfüreden

Konferencia-központtal és szabadidőparkkal is élénkítenék a balatoni város turizmusát.

2021. 03. 19. 12:54
null
Balatonfüred már készül a vizes világbajnokságra Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős fejlesztések előtt áll a népszerű üdülőváros önkormányzata, a Huray utcai piac helyén színházi előadásokra is alkalmas, több száz ülőhelyes konferencia-központ, alatta 287 parkolóhelyes mélygarázs épül. Elkezdődhet a 22 hektáros szabadidő- és sportpark építése, és egy, a Kékszalag-versenyek hangulatát idéző tematikus sétány is szerepel az építészeti, városszépítő tervekben – értesült a Magyar Nemzet. Bóka István polgármester a helyi turisztikai egyesület online évnyitóján úgy fogalmazott: ezek a turisztikai célú beruházások gazdasági szempontból is élénkíthetik Balatonfüredet.

Fotó: MTI

A város legfontosabb törekvései közé tartozik a szabadon bejárható partszakasz területének növelése, a Huray utcai piac helyére tervezett konferenciaközpont és mélygarázs megépítésével pedig – a helyi szállodák forgalomnövekedésének az eredményeként – hatszázmillió forint többletbevételhez jutna a város – tudta meg lapunk. A hatszázötven férőhelyes nagyteremmel rendelkező konferencia-központ alatt 287 parkolóhelyes mélygarázs épül, egy uniós pályázaton elnyert hárommilliárd forintból és más forrásokból pedig egy kisebb szálloda építése is megvalósítható.

Elkezdődhet a családi programoknak is helyet adó sport- és szabadidőpark építése, a hatszázmillió forint pályázati támogatásból többek közt futókör, kerékpár- és görkorcsolyapálya, sípálya, hófánkpálya, játszótér, teniszpálya kialakítására is lehetőség nyílik. Mindez kiegészül egy nagyszabású zöldterület-fejlesztéssel, közel hétszáz darab fát is ültetnek. A város tervei között szerepel egy kézilabda-, de más labdajátékokra is alkalmas komplex küzdőtér felépítése, és egy négyszáz fő befogadására alkalmas mobil lelátó építésére is sor kerül.

Március közepén fognak hozzá a Füred kemping előtti út felújításához, és hamarosan elkészül az új Kékszalag sétány. Az 550 méter hosszúra tervezett promenád pihenőpadokkal, sok zöldterülettel, szigetsávokkal és a legendás vitorlásversenyek ihlette látványelemekkel kialakított sétaútként köti majd össze a kempinget a Tagore sétánnyal. A turisztikai látványosságnak szánt tematikus sétányon elhelyezett installációk emlékeztetik majd az oda látogatót a korábbi Kékszalag-versenyek győzteseire és hajóikra. A híres Nemere II. hajó élethű részletei is láthatók lesznek majd – minden bizonnyal a vitorlássport nagyjaira emlékezők örömére.

Zsdrál-Art Művészeti Galéria néven új kiállítótér és műkereskedés nyílt Füreden. A Zákonyi sétány mélygarázsa fölötti épületben ötven hazai és nemzetközi szinten is jegyzett, kortárs grafikát, festményt és szobrot mutat be a Zsdrál műkereskedő és műgyűjtő házaspár. A március elején megnyitott galéria március 22-ig nem látogatható, azt követően az aktuális járványügyi intézkedésektől függően döntenek a nyitva tartásról. A balatonfüredi önkormányzat pályázatán elnyert épületben berendezett intézmény a nyári hónapokban este 10-ig várja a képzőművészetek iránt érdeklődőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.