A Költségvetési Tanács elnöke szerint idén már csökkenhet az államadósság

A beruházásoknak köszönhetően a következő két-három évben egyszerre javulhatnak az egyensúlyi mutatók, és az EU átlagát akár kétszeresen is meghaladja a növekedés.

Magyar Nemzet
2021. 04. 23. 14:52
null
Kovács Árpád Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A GDP-arányos államadósság a múlt év végi 80,4 százalékról ez év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet, megfelelve az Alaptörvény előírásainak” – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Növekedés.hu portálnak adott interjúban. Kovács Árpád kiemelte: a beruházásoknak köszönhetően a következő két-három évben Magyarország visszatérhet ahhoz a makropályához, amelynél egyszerre javulnak az egyensúlyi mutatók, és az EU átlagát akár kétszeresen is meghaladja a növekedés.

„A költségvetési törvény most folyamatban lévő módosítását egyrészt a 2020-ban megváltozott körülmények, másrészt az időközben meghozott egészségvédelmi és gazdaságot támogató intézkedések, harmadrészt az EU 2021–2027 közötti költségvetési kereteinek változásai tették szükségessé”

– közölte a tanács elnöke. „A törvénymódosítás a hiánycélt elsősorban azért emeli a GDP 2,9 százalékáról 7,5 százalékára, hogy a kormánynak (a belső átcsoportosításokon túl) mozgásteret adjon az egészségvédelmi és a gazdaság újraindítási intézkedések számára” – húzta alá Kovács Árpád. Felidézte azt is, hogy a törvényjavaslat idénre a korábban alapul vett 4,8 százalékos helyett kisebb, 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Kovács Árpád szerint a gazdasági növekedés kedvező alakulására a legnagyobb kockázatot a járvány lefutásának a bizonytalansága jelenti
Fotó: Kallus György

A KT elnöke elmondta, hogy a növekedésre a legnagyobb kockázat a járvány lefutásának a bizonytalansága. Kérdés szerinte, hogy mikor lehet itthon és az ország gazdasági partnereinél feloldani a korlátozásokat, vagyis a gazdaság, benne a nagyvállalatok, a kis- és közepes vállalkozások, főként a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások mikor tudnak talpra állni, és ehhez mekkora költségvetési injekcióra lesz még szükség.

„Ha a második negyedévben a növekedés valóban tíz százalék felett lesz, és az újraindítás határozott, trendszerű eredményei mutatkoznak, akkor a kockázatok minden bizonnyal kezelhetők lesznek”

– vélekedett a pénzügyi szakember. Kiemelte azt is, hogy amennyiben a gazdasági feltételek kedvezően alakulnak, a tervezettnél markánsabb hiánycsökkentésre lesz szükség.

Kovács Árpád elmondta, hogy idén az uniós programok bevételei 2159 milliárd forintot, míg ezek kiadásai 2933 milliárd forintot tesznek ki, vagyis még mindig folytatódik a magyar költségvetésből történő megelőlegezés, ami a későbbi években – minden bizonnyal – visszatérül. „A magyar hozzájárulás az EU költségvetéséhez idén 164,9 milliárd forinttal emelkedik, egyrészt a korábbi évek a vártnál magasabb gazdasági növekedéséből, másrészt a brexit miatt keletkező többletbefizetési kötelezettségből eredően” – fejtette ki a KT elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.