Több csatornán jön az uniós pénz

A korábbi évekkel szemben több változás is érinti az európai uniós támogatások felhasználását. A források becsatornázásával a ­2022-es költségvetés tervezete is számol. Több programban is megnyílik az út a pénzek lehívása előtt, ami a gazdaság újraindítását is támogatja.

2021. 05. 18. 5:55
null
A leendő Népliget vasútállomás. A következő időszak milliárdjaiból a déli körvasút fejlesztése is megvalósulhat Forrás: Forrás: Délikörvasút.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap kezdődik a 2022-es költségvetés tervezetének vitája az Országgyűlésben. A törvényjavaslat dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, mérsékelt, háromszázalékos inflációval, az uniós országokban várható hiánycsökkentési trendhez illeszkedő 5,9 százalékos GDP-arányos deficittel, valamint 233 milliárd forint tartalékkal számol. A költségvetés fontosabb elemeiről az elmúlt napokban több cikkben beszámoltunk, most azt nézzük meg, hogy jövőre milyen uniós támogatásokat lehet becsatornázni az újraindításhoz.

Magyarországnak a 2021–2027 közötti programozási időszakban rendelkezésre álló kohéziós politikai uniós források 7900 milliárd forintot jelentenek. Ebből jövőre jelentősebb összegek kifizetése várható, ezzel is segítve a vállalkozások megerősítését.

Változás, hogy az agrár- és vidékfejlesztésre szánt összegek felhasználása a korábbi időszakokhoz képest jelentősen átalakul. Ennél a területnél a módosítások miatt az Európai Bizottság két átmeneti évet iktatott be. Ezzel hosszabb lett a jelenleg futó Vidékfejlesztési program hatálya, az új programozási időszak így csak 2023-ban kezdődik el. Az agrártámogatások esetében egyedülálló módon a brüsszeli források mellett elérhető nemzeti társfinanszírozás összege a maximálisan adható nyolcvan százalék lesz.

Ennek eredményeként csaknem háromszor annyi támogatást lehet majd szétosztani, mint korábban. Azaz: a magyar kormány a következő években több mint négyezermilliárd forintot fordíthat a vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar erősítésére.

A felhasználható keretet az idén és jövőre kiegészítik a helyreállítási csomag (Next Generation EU) vidékfejlesztésre fordítható forrásai is.

Szintén pluszpénzt jelent, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) részeként 2021–2027 között is lesz lehetőség közlekedési célú uniós pénzek felhasználására. A Magyarországnak járó – 2021 és 2027 között felhasználható – pénzügyi keret nagysága várhatóan 290 milliárd forint (802 millió euró) lesz. Ezt az összeget az Euró­pai Bizottság nem egyszerre kívánja kiírni, hanem arányosan, több évre elosztva. Jövőre nagyrészt a déli körvasút projekt első ütemének előlegkifizetéseivel lehet számolni.

A leendő Népliget vasútállomás. A következő időszak milliárdjaiból a déli körvasút fejlesztése is megvalósulhat
Forrás: Délikörvasút.hu

Magyarország a 2021–2027-es időszakban a határon átnyúló, valamint a transznacionális európai területi együttműködési programok keretében 93 milliárd forint (258,8 millió euró) felosztásáról dönthet. Itt az a cél, hogy elősegítsék az Európai Unió területének erőteljesebb integrációját, kiegyensúlyozott fejlődését. Jelenleg mind a hét határszakaszunkon megvalósul egy-egy határon átnyúló együttműködési program.

A koronavírus-világjárvány gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítésére jött létre az Európai Unió helyreállítási és ellenállóképességi eszköze. A hazánknak biztosított vissza nem térítendő támogatás összege 2512 milliárd forint. Brüsszel 2020 nyarán létrehozta a brexitkiigazítási alapot is, hogy az Egyesült Királyság kilépésének következményeként előre nem látható kedvezőtlen gazdasági folyamatokat ellensúlyozni lehessen. A többi között ebből finanszírozhatók a halászattal, valamint az adózás és a vámügyi intézkedésekkel kapcsolatos költségek. Ebből Magyarországnak 14 milliárd forint jut, amelyet a 2020. feb­ruár 1. és 2022. december 31. közötti kiadásokra lehet felhasználni.

Hazánk az unió tagjaként részt vesz a közös költségvetés finanszírozásában is. A 2022-es nemzeti hozzájárulás mértékét az uniós költségvetés főösszege és a 2021. december végi forint/euró árfolyam befolyásolja majd leginkább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.