Hagyaték a bankban: bajt is okozhat a kedvezményes szabály

Folyószámlán, bankbetétben van a hagyaték? Akad egy lehetőség, amely nagyban megkönnyítheti az ügymenetet.

Magyar Nemzet
2021. 06. 27. 13:52
null
A járvány alatt megnőtt az otthonokban tartott készpénz mennyisége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Biztonságban tudhatja pénzét bárki, aki pénzintézetnél tartja megtakarítását, a bankbetétek, a bankszámlapénzek általában örökléskor sem okoznak gondot – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Tóth Ádámot annak kapcsán kerestük meg, hogy az utóbbi időben népszerűvé váltak a banki szolgáltatások, a pandémia időszakában pedig a pénzügyekben is különösen fontos lett a gyors, otthoni ügyintézés.

A közjegyzői kamara vezetője korábban már beszélt lapunknak a bankban tartott összegek örökléséről. A buktatókról, az esetleges ügyintézés nehézségeiről és a meghatalmazás kérdéséről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

– Több megoldás közül választhat, ha valaki arról szeretne dönteni, ki örökölje bankban tartott vagyonát – kezdte az elnök. Készíthető végrendelet, de az is megfelelő megoldás lehet, ha az örökhagyó a törvényre hagyja annak meghatározását, kire szálljon vagyona.

– Akárhogy is döntsön a bankszámla, a bankbetét tulajdonosa, sok esetben igen hasznos lehet kedvezményezett megjelölése

– vélekedett az elnök. E megoldás arra ad lehetőséget, hogy az örökhagyó kijelölje, halála esetén kire szálljon a pénzintézetben tartott vagyona.

Ez azért praktikus, mert ekkor az adott summa nem számít a hagyatéki eljárás részének, ennek pedig az a legfontosabb következménye, hogy a kedvezményezettként megjelölt személy azonnal hozzáférhet a számlán tartott összeghez.

– Nem kell megvárni a közjegyző eljárásának a végét, a pénz rögvest felhasználható, így kifizethető belőle például a temetés valamennyi költsége

– mutatott rá a kamara vezetője.

A kamara elnöke szerint a legtöbbször hasznos kedvezményezett megjelölése Fotó: Notar.hu

– Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor a kedvezményezett megjelölése problémákat szül – folytatta az elnök. A bankban tartott, kedvezményezettnek szánt összeg ügye ugyan nem kerül szóba a hagyatéki eljárásban, de a summa a hagyaték része marad. Ez azért fontos, mert az úgynevezett kötelesrész szabályai meghatározott részt garantálnak a vagyonból az örökhagyó gyermekeinek, házastársának. Annak kiszámításához viszont, hogy őket mekkora összeg illeti meg, tudni kell, hogy a bankból mennyi pénzhez jutott a megjelölt kedvezményezetthez, és egyáltalán kicsoda ő.

A hiányzó adatok akár pereskedéshez is vezethetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.