Hiába bizakodtak a termelők, a meggy sem úszta meg a fagyokat

Csalódottság váltotta a szezon eleji optimizmust: az elmúlt évek gyér meggytermése után jóval átlag feletti mennyiségre számítottak a termesztők. Ám a hideg tavasz nem kímélte a termést, elvitte a többletet. A meggyszezon idén kéthetes késéssel indul, ennek hatására jobb lehet a gyümölcs minősége. A korai fajták már kaphatók, de nagyobb mennyiségű meggy csak jövő hét közepére várható.

Nagy Kristóf
2021. 06. 19. 8:45
null
A meggy is megszenvedte az áprilisi fagyokat. A szezon eleji kilátások rendkívül jók voltak, végül csak közepes termés várható Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már kapható a korai hazai meggy a piacokon, az üzletekben, de nagyobb mennyiségű meggytermés csak a jövő hét közepére várható. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermesztője.

Az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a meggyfogyasztás

– derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

– Nagyon jó termésre számítottak a szezon elejétől kezdve a meggytermesztők, mivel az elmúlt két esztendőben jóval az átlag alatt maradt a hozam. A gyenge éveket követően az idén jellemző, nagyon jó virágrügy-berakódottság bizakodásra adott okot,

a termelők sokáig a 2018-hoz hasonló, bőven átlag feletti, 80-90 ezer tonnás termést sem tartották elképzelhetetlennek. A várakozásoknak megfelelően a virágzás kifejezetten erős volt, a virágok kondíciója, vitalitása és termékenyülése is nagyon jónak tűnt

– összegezte az idei meggyszezon tapasztalatait Apáti Ferenc.

A FruitVeB elnöke kiemelte: a legtöbb ültetvényen mára a csalódottság váltotta az optimizmust. Ennek oka, hogy a terméskötődés nagyon rossznak bizonyult. Rendkívül erős volt a tisztuló gyümölcshullás, a folyamatot követően egy közepes termésnek megfelelő átlagos mennyiség maradt a fákon.

A meggy is megszenvedte az áprilisi fagyokat. A szezon eleji kilátások rendkívül jók voltak, végül csak közepes termés várható
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A termés az idén is a tavaszi fagyok miatt marad el a várttól – mutatott rá Apáti Ferenc. A szakember felidézte: a csapadékellátottság szempontjából a legtöbb termesztőkörzetben jól indult a 2021-es szezon: az őszi és kora tavaszi esőzések miatt a talaj vízkészlete kedvező volt, ami segítette a virágzást, a bőséges nektárképződést és a terméskötődési folyamatokat.

A tavaszi fagyok az idén sem kímélték az ültetvényeket.

Az áprilisi fagyok pusztító hatása a vegetáció­ban előrébb járó Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében erősebb volt, míg az ország északi és északkeleti termőtájain gyengébb. A bőséges virágsűrűség miatt elein­te úgy tűnt, a fagyok megkímélik az idei meggytermést.

A FruitVeB elnöke felidézte,

a nem látható fagykárok ellenére a virágok vagy virágkezdemények megfázhattak, ami később a rossz terméskötődésben és a jelentős gyümölcshullásban mutatkozott meg.

Sajnos ezek a borúlátóbb várakozások a virágzást követően beigazolódtak. A szinte észrevehetetlen fagykárok következménye a jelentős gyümölcshullás. A termelők bizakodását a csalódottság váltotta: a bőséges virágzás után a termés erőteljesen megritkult.

Kéthetes csúszással kezdődött idén a szezon, ami a minőségnek kedvezhet
Fotó: Teknős Miklós

A szakember ugyanakkor arra is rámutatott, a terméskötődést hátráltatta és a gyümölcshullást fokozta a terméskötődés szempontjából sorsdöntő, a virágzást követő négy–hat hetes időszak hűvös és borult, fényszegény időjárása is. A rendkívül hűvös április miatt a virágzás elhúzódott, mintegy négy héten keresztül tartott.

A hűvös és csapadékos időjárás nagyon erős moníliafertőzést okozott, emiatt a termesztők a szokásosnál jóval többször kényszerültek az ültetvények védelmére. A fertőzés jelentős termőfelület-veszteséget okozhatott.

Jelenleg nagy bizonytalansági tényező a glöospórium-fertőzés mértéke, aminek a virágzást követő időszak számottevő csapadéka kedvezett, jóllehet az utóbbi időszak száraz és meleg időjárása ellensúlyozta. Az ültetvények fertőzöttsége szempontjából sorsdöntő lesz a következő hetek időjárása.

Apáti Ferenc közepes meggytermésre számít, vagyis átlagosan hatvanezer tonnát szedhetnek a termelők. Ha az időjárás elromlik, további veszteségekkel kell szembesül­niük a termesztőknek.

A szezon közel kéthetes csúszásban van, a konzerv­ipar várhatóan csak június 23–25. között, az érdi bőtermő feldolgozásával kezdi meg a szezont

– emelte ki a szakember.

A csúszást valamelyest kompenzálhatja a következő hetek adott esetben nagyon meleg időjárása, ami azonban a különböző érési idejű fajták szüretének összecsúszását és a szezon rövidülését is maga után vonhatja. A szokatlanul késői szezonkezdet mindenképpen az átlagosnál rövidebb meggyszezont sejtet. Az elnök hozzátette:

a száraz, meleg időjárás átlagon felüli minőséget eredményez, ami kedvező piaci pozícióba hozza a hazai meggytermesztőket.

Magyarország meggynagyhatalom

Hazánkban közel 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés – évjárati hatásoktól függően – alapvetően 60–90 ezer tonna között ingadozik – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ennél tavaly és tavalyelőtt kevesebb termett. A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 15 ezer tonna, ennek harminc százaléka a friss meggy. Az elmúlt néhány évben erősödött a friss piaci fogyasztás, és növekedett a fagyasztott meggy iránti kereslet is, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében. A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen érdi bőtermő, újfehértói fürtös, debreceni bőtermő és kántorjánosi fajtákat termesztenek. Jellemzően a hazai meggy jelentős része, körülbelül hatvan–nyolcvan százaléka exportra kerül, ennek – egy átlagos évet tekintve – harmada a friss meggy, több mint fele a meggybefőtt, nyolcada–tizede pedig fagyasztott meggy. A magyar meggy legnagyobb külföldi felvevőpiaca Németország.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.