időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Oltalmat kapott két balatoni hal

Magyar Nemzet
2021.06.15. 12:20
Oltalmat kapott két balatoni hal

Balatoni hal elnevezéssel a fogassüllő és a ponty is uniós oltalmat kapott – közölte az Agrárminisztérium. Ez annyit tesz, hogy az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként az Európai Unió területén balatoni halnak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni. Ezeket kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén lehet tenyészteni.

Nem mindegy, hol él és mivel táplálkozik a hal
Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

A balatoni halgazdaságok már az 1920-as évektől nagy gondot fordítottak a Balaton két, gazdasági szempontból legjelentősebb hala, a fogassüllő és a ponty tudatos szaporítására. A balatoni hal földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú. Minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda). A balatoni ponty elnevezést kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó balatoni sudár vagy varászlói tükrös államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni. Ennek húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.