időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Nem lehetetleníti el a gazdák munkáját az új uniós agrárpolitika

Nagy Kristóf
2021.07.01. 08:00
Nem lehetetleníti el a gazdák munkáját az új uniós agrárpolitika

Győzött a józan ész: a magyar vidék és a gazdák számára a korábbi uniós javaslatoknál kedvezőbb megállapodás született hétfőn, az új uniós közös agrárpolitika 2023-tól eszerint lép életbe. A magyar kormány következetes fellépése, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) határozott kiállása érdemben hozzájárult a tagállamok és az Európai Parlament (EP) között megkötött agráralkuhoz – olvasható a NAK tájékoztatójában.

A gazdaképviseletek emlékeztettek: május végén egységesen léptek fel a gazdák érdekében az Európai Parlament baloldali, liberális képviselőinek képtelen agrárreformötleteivel szemben.

A józan ész győzött: a magyar gazdák a tervekhez képest kedvezőbb agrárpolitika szerint termelhetnek 2023-tól
Fotó: Mirkó István

A brüsszeli bürokraták és az EP a gazdálkodók számára teljesíthetetlen követelményeket akartak meghatározni. A NAK és a Magosz kiemelte:

a légből kapott, vágyvezérelt ötleteikkel az agrárium jövőjét, ezzel sok millió ember megélhetését, a kontinens élelmiszer-biztonságát veszélyeztették.

A földtől teljesen elrugaszkodott javaslatok jelentős versenyhátrányt okoztak volna az európai, így a magyar gazdáknak. Ezzel együtt piaci előnyt adtak volna az Európai Unión kívüli, ellenőrizetlen termékeknek. Mindez az élelmiszerárak jelentős emelkedésével járt volna.

A hazai képviseletek felszólították az EP-t, hogy ne okozzanak versenyhátrányt a gazdáknak. Emellett a NAK és a Magosz petíciót indított a magyar gazdák körében, de az aláírásgyűjtés mellett június 25-én a szervezetek is részt vettek a Brüsszelben tartott nemzetközi gazdademonstráción.

Az európai termelők fellépésének is köszönhetően a nemzetek miniszterei­nek sikerült elérniük, hogy a 2023-tól életbe lépő új agrárpolitikai döntések miatt ne növekedjenek irreális mértékben a gazdákkal szembeni környezeti elvárások, és észszerű feltételek teljesítésével legyenek hozzáférhetők a számukra létfontosságú támogatások.

Kevésen múlott, hogy – indokolatlan szigorításokkal – nem lehetetlenült el az európai mezőgazdaság jövője.

A magyar gazdák, a kamara, a kormány és a többi uniós ország agrárminiszterének összefogása eredményt hozott: győzött a józan ész – fogalmazott a kamara és a Magosz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.