Nem szigorít a Fed, pedig magas az infláció Amerikában

Kétnapos kamatdöntő ülést tartott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, melynek során nem változtattak az irányadó kamatokon, és az eszközvásárlási program is változatlan összeggel folyik tovább.

Fellegi Tamás Péter
2021. 07. 29. 16:48
U.S. Federal Reserve Chairman Jerome Powell  speaks in Washington
Jerome Powell, a Fed elnöke Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fed továbbra is nulla közelében tartja irányadó kamatát, Jerome Powell, az intézmény elnöke pedig a kétnapos kamatdöntő ülés után elmondta, hogy egyelőre nem is foglalkoznak a lehetséges emelés kérdésével. Közölték, hogy az amerikai gazdaság szépen erősödik, de ők nem látnak olyan jeleket, amelyek indokolnák a szigorítást, ami nehezen érthető, hiszen hatszázalékos gazdasági növekedés mellett öt százalék fölötti az infláció (miközben a jegybanki cél két százalék). Powell hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nemcsak az infláció, hanem a munkanélküliség is horgonya, és ez még nem csökkent olyan alacsonyra, ahol már közgazdasági értelemben teljes foglalkoztatottság lenne.

Ez a magyarázat is kissé zavarónak tűnhet, hisz korábban ilyen magas infláció és viszonylag alacsony munkanélküliség mellett már nem a létező leglazább monetáris politikát folytatták, hanem megelőző szigorítást alkalmaztak, hogy ne váljon túlfűtötté a gazdaság. Most vélhetően azért teszik ennek az ellenkezőjét, mert a Fed döntéshozóira is átragadhatott a további járványhullámoktól való félelem, noha már a tavaszi hullám idején is látszott, hogy nem veti vissza a gazdaságot, mint az első hullám tette, hiszen a gyárak már nem zártak be, a termelés zavartalan volt.

Jerome Powell, a Fed elnöke
Fotó: Kevin Lamarque/Reuters

Powell ugyan maga is elismerte, hogy a gazdaságot egyre kevésbé zavarták meg a járvány egymást követő hullámai, de mégsem mer változtatni a válságkezelésre létrehozott monetáris politikán, amelynek során nemcsak a kamatszint a lehető legalacsonyabb, hanem emellett a Fed havi szinten nyolcvanmilliárd dollárért állampapírt is vásárol, további negyvenmilliárdért pedig jelzálogpapírokat vesz, utóbbival elemzők szerint az ingatlanpiaci buborékot növelik. A nagy kérdés, hogy ezt az eszközvásárlási programot mikor kezdik leépíteni. Powell elmondta a kamatdöntés után, hogy először az állampapírok vásárlását fogják csökkenteni, de ennek várható időpontjáról nem beszélt, a piac ugyanakkor úgy értékeli, hogy erre még idén sor kerülhet, miközben a kamatemeléssel legalább jövő év közepéig fognak várni. Az inflációról a Fed-elnök elmondta, hogy most ugyan tartósan a jegybanki cél fölött van, de abban bízik, hogy a globális csiphiány és egyéb ellátási nehézségek megszűnésével magától is csökkenni fog, és csak ezt követően kell megvizsgálni, hogy maradnak-e tartós inflációs hatások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.