Ütős eszköz élesedett az építőipari kartellek ellen

A kartelljüket önként felfedők akár mentesülhetnek a bírság alól, és díjazásban részesülhetnek, akik ilyesmiről információkat adnak át a versenyhivatalnak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 09. 10:59
null
Akár hónapokat is csúszhat a kivitelezés az építőanyag hiánya miatt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kibővített jogkört kapott a kormánytól az építőipari ágazati problémák megfékezéséhez. Miközben a

piaci torzulás feltárása gyorsul, már van olyan vállalkozás, amelyik önként korlátozza exportkivitelét a hazai keresleti igények kielégítése érdekében – közölte a hatóság, kiemelve, hogy

az építőipari alapanyagok szektorális problémái miatt a kormány úgy határozott, hogy bővíti a nemzeti versenyhivatal jogi lehetőségeit.

A változások gyorsabb és hatékonyabb fellépést tesznek lehetővé a piaci problémákkal szemben.

A kormány döntése lehetőséget ad a GVH elnökének arra, hogy úgynevezett gyorsított ágazati vizsgálatot rendeljen el. Az ágazati vizsgálat a versenytörvényben rögzített, piaci problémák feltérképezésére szolgáló eljárás olyan esetekben, amikor a körülmények a verseny torzulására vagy korlátozódására utalnak valamely szektorban. A vizsgálat során a versenyhatóság többek között a piaci szereplőktől összegyűjtött – kötelező válaszadáson alapuló – információk elemzésével tárja fel a verseny torzulásának részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket azok kiküszöbölésére. A most megjelent speciális szabályok alapján a versenyhatóság az ágazati vizsgálatot szorosabb határidőkkel, célzottabban, az érintett vállalkozásoktól gyorsabb reagálást elváró eljárási rend szerint folytathatja le.

Gyorsabban vizsgálódhat a versenyhivatal
Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló

A GVH az új jogkörtől függetlenül is várja azon piaci szereplők jelzéseit, amelyek élni szeretnének a versenytörvény által eddig is biztosított együttműködési lehetőségekkel, hiszen például

a kartelljüket önként felfedők akár mentesülhetnek is a bírság alól, és díjazásban részesülhetnek, akik a versenykorlátozó megállapodásokról információkat adnak át.

Felidézte a GVH továbbá, hogy a drasztikus drágulások miatt a kormány úgy határozott, hogy bizonyos termékkörre októbertől kiviteli korlátozást rendel el azért, hogy a nélkülözhetetlen alapanyagokból megfelelő mennyiség álljon a hazai vásárlók rendelkezésére. Ezzel párhuzamosan, az egyik legnagyobb hazai építőipari segédanyaggyártó már a héten bejelentette, hogy a hazai igények zavartalan kielégítése érdekében, önként fékezi exportkivitelét. Az idei év második felében csak akkor szolgálják ki az exportrendeléseket, ha a magyarországi keresletet már kielégítették.

– Az új eszközzel határozottan fogunk fellépni a magyar emberek érdekében. Nem lennék meglepve, ha még több érintett építőipari gyártó és nagykereskedő önként belátná, hogy a magyar piaci igények kielégítésének a mostanihoz hasonló helyzetekben elsőséget kell élveznie. A hosszú távú vállalatgazdasági és pénzügyi érdekük ugyanúgy ezt diktálja, mint a nemzeti érdekeink. Egy globális ellátási zavar időszakában mindenkinek (alapanyag-kitermelőknek, -gyártóknak, nagy- és kiskereskedőknek) részt kell vállalnia a megoldásból – mondta Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.