Kamatmentes diákhitel is segíti a hallgatókat

A képzési költségeket kamatmentes hitellel támogatja az állam. A felsőoktatásban, képzésen résztvevő, gyermeket tervező édesanyák speciális családtámogatási kedvezménnyel is számolhatnak.

Magyar Nemzet
2021. 08. 01. 9:55
null
Pont határ buli 20210722 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százezer felnőttoktatásban résztvevőnek, valamint szak- és felnőttképzésben tanulónak hozhat könnyebbséget a diákhitel – mondta a távirati irodának Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerint az érintettek száma tovább nőhet, hiszen idén is több mint százezren jelentkeztek a felsőoktatásba, mintegy tízezerrel többen, mint tavaly. A felsőoktatásban tanulóknak és a szakképzésben, felnőttképzésben résztvevőknek is jár a kedvezményes kölcsön, amelynek két fajtája van: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel.

A teljesen szabad felhasználású kölcsönt maximum havi 150 ezer forintig igényelhetik a diákok. A kamata nagyon kedvező, mindössze 1,99 százalék, és akár havi részletekben, akár félévente egy összegben is felvehető.

– A kötött felhasználású képzési hitelek még ennél is kedvezőbbek, hiszen kamatmentesek. Ez a fajta kölcsön kizárólag a képzési költség finanszírozására használható, a felnőttképzésben ötszázezer forintig, a felsőoktatásban akár a teljes tanulmány önköltségéig, és igényléséhez se hitelbírálatra, se biztosítékra nincs szükség – magyarázta Tállai András.

– A diákhitel gyermekvállalási kedvezményei az Európai Unióban is példaértékűek – jelentette ki az államtitkár.

A várandóság 91. napjától három évre felfüggesztik a hitel törlesztését, ha a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanyának csak a hiteltartozás felét kell visszafizetnie, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedik.

– A számok beszédesek, hiszen tavaly több mint kétezer kisgyermekes anya élt a lehetőséggel, összességében kétmilliárd forintnyi tartozás elengedését kérve – jegyezte meg Tállai András.

– A tanulás az egyik legjobb befektetés, amellyel nemcsak a tanulók és a hallgatók nyernek, hanem az egész ország is – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy a kedvezményes diák- és képzési hitelek amellett, hogy az érintetteket közvetlenül segítik, közvetve hozzájárulnak a magyar gazdaság versenyképességének javulásához is.

(A borítóképen fiatalok várják izgatottan az idei felsőoktatási ponthatárok kihirdetését. Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.