Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszer-tartalék, a háztartások ötöde arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a termékeket, ami több mint kétszerese a járvány első hulláma idején tapasztalt adatnak – közölte lapunkkal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában az idén májusban 1910-en töltötték ki a hatóság weboldalán a Karanténkutatás 2.0 című felmérés online kérdőívét. A válaszadók arról számoltak be, hogy a járványügyi helyzetben kevesebb élelmiszert pazaroltak el a háztartásukban, mert jellemzően több idő jutott a háztartásra, az otthoni főzésre, étkezésre.

Fotó: 123RF
Az emberek 57 százaléka úgy tapasztalta, csomagolási hulladékból több keletkezett, mint a járványt megelőzően.
Kiderült az is, hogy a járvány első és harmadik hulláma között majdnem kétszer annyian híztak, mint ahányan fogytak, és a magyar lakosság testtömege átlagosan további harminc dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta.
Nem sikerült lefaragni az első hullám idején felszedett karanténkilókból, hiszen erőteljesen csökkent a fizikai aktivitás,
például a lakosság 38 százaléka nyolc óránál többet tölt üléssel egy átlagos hétköznap.
A táplálkozás területén pozitív tendencia, hogy tíz válaszadóból három egészségesebben igyekszik táplálkozni, elkezdett figyelni a kalóriabevitelre, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére. Emellett a lakosság továbbra is nagyobb figyelmet fordít az otthoni élelmiszer-biztonságra, mint a járványt megelőzően. Igaz, az első hullámhoz képest visszaesés volt tapasztalható e téren.
Az elsőhöz képest a járvány harmadik hullámában a vásárlók már gyakrabban mentek boltba, de ez még mindig messze elmaradt a járvány előtti időszaktól, emellett továbbra is dinamikusan nőtt az élelmiszert online vásárlók aránya.
A termékválasztáskor még mindig az íz és a minőség a legfontosabb, viszont a szempontok között előtérbe került az egészségre gyakorolt hatás is.