Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Áder János: Egy fok mínusz a termosztáton, hét százalék mínusz a gázszámlán

A Kossuth rádióban tíz héten keresztül, szerdánként beszélgetést hallhatnak Áder János köztársasági elnökkel a klímaváltozásról, a közelgő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo kapcsán – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Forrás: hirado.hu2021. 09. 29. 10:18
ÁDER János
Budapest, 2021. szeptember 17. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Sándor-palotában, ahol fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait 2021. szeptember 17-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma még 770 millióan élnek elektromos áram kényelme nélkül a világon

Áder János – aki szerda délután Strasbourgban az Európa Tanács parlamenti közgyűlése plenáris ülésének környezetvédelmi témájú vitáján szólal fel, elmondta, nap mint nap arról hallunk, hogy nagymértékben nőtt a világon, Európában, Magyarországon a zöldenergia-rendszerek száma.

1992-ben 13 százalék volt a tiszta, zöldenergia-fogyasztás, pár évvel ezelőtt pedig ez az arány 15 százalékra változott. Ez pedig mégsem olyan nagy különbség. Ez azzal magyarázható, hogy az elmúlt években megnövekedett az energiafogyasztás

– mondta Áder János.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy lehet bővíteni a kapacitásokat, de ha ez nem párosul energiahatékonyságot javító intézkedésekkel, akkor „állandóan csak futunk a pénzünk után”, újra és újra kapacitásbővítéssel kell a növekvő energiaigényt kielégíteni.

Pozitív változásként említette, hogy a napenergia és a napelemek ára tíz év alatt tizedére csökkent, és ma már olcsó energiának számít a szél- és a napenergia.

Ma még a Föld lakónak a jelentős része, 770 millió ember nem fér hozzá a vezetékes áramhoz. Ugyanakkor az ENSZ által kitűzött fenntarthatósági célokban leszögezték, hogy 2030-ra ezt a számot nullára csökkentik. Ehhez jelentős kapacitásbővítéshez van szükség, mivel azt is szem előtt kell tartani, hogy nemcsak az energiaigény növekszik folyamatosan, hanem a népesség is folyamatosan nő.

Kényelmetlenség nélkül is óvhatjuk az energiát

Kitért az átlaghőmérséklet emelkedése miatt az energiafogyasztásból egyre nagyobb részt kitevő légkondicionálásra, valamint arra is, hogy odafigyeléssel a fűtéssel is lehet spórolni. Ha csak egy fokkal alacsonyabbra állítják a termosztátot, hétszázalékos fogyasztáscsökkenést lehet elérni.

Hangsúlyozta: nemcsak a tiszta energia felé kell növelni a kapacitásokat, hanem jelentősen javítani kell az energiafelhasználást és az energiahatékonyságot is. Ez igaz a lakásokra, a közintézményekre és a termelővállalatokra egyaránt.

Áder János ismertette: Magyarországon a 15,7 százalékos világátlaggal szemben a teljes energiafelhasználás 27 százaléka származik tiszta energiából, amelyben szerepet játszik az atomenergia is. 

A megújuló energiák felhasználásának aránya Magyarországon 13 százalék, ami jobb adat például a Benelux országokénál

– tette hozzá.

A további eredmények közül kiemelte, hogy hazánkban az elmúlt öt esztendőben a napelemparkok kapacitása évente a duplájára emelkedett, a Mol hatszázalékos mértékben használt sütőolajat is kever az üzemanyagba, egy kormányzati programmal pedig azt célozták meg, hogy 2030-ra a tízezer lakosúnál nagyobb városokban csak elektromos meghajtású buszok közlekedjenek.

Áder János az energiaárak emelkedéséről kijelentette: a holland tőzsdén példa nélküli mértékben, 250 százalékkal emelkedett a gáz ára. Ha egy ekkora mértékű emelkedést teljes egészében a lakosságnak és a vállalkozásoknak kell kifizetniük – és ebben nem nyújt segítséget az állam –, komoly gondokat okozhat és jelentősen meglendíti az inflációt.

A köztársasági elnök információi szerint más országok is fontolgatják a rezsitámogatást annak érdekében, nehogy a drámai emelés szociális feszültséghez, társadalmi problémákhoz vezessen.

Zöldfejlesztésekre is szükség van, a tudatformálás nem elég

A szemléletváltás a legfontosabb a klímaváltozás megállításában. Ugyanakkor a technológiaváltásról sem szabad megfeledkezni, mivel az újabbnál újabb zöldfejlesztésekre, innovációkra is szükség van. Erre egy példa, zöldenergia-tárolókat kell kifejleszteni, mivel hiába termelünk nagy mennyiségben zöldenergiát, ha azt nem tudjuk tárolni.

A Planet Budapest eseményen azt is bemutatják, hogyan, milyen technológiákkal lehet majd tárolni, szállítani a zöld-, tiszta energiát.

A népi bölcsesség itt is érvényes

Sok kicsi sokra megy – hangzik a népi bölcsesség. Vagyis, ha odafigyelünk és tudatos fogyasztókká válunk, odafigyelünk mit vásárolunk, hogyan mosunk, hogyan közlekedünk, akkor akár egyénenként is hozzájárulhatunk a klímaváltozás megelőzéséhez, lelassításához.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Áder János köztársasági elnök beszédet mond. Fotó:MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.