időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

Korlátozhatják a kukoricaexportot

Köpöncei Csilla
2021.10.20. 17:30
Korlátozhatják a kukoricaexportot

Regisztrációhoz kötné a hazánkban megtermelt takarmányok kivitelét az Agrárminisztérium. Nagy István, a tárca vezetője közölte: 

annak érdekében, hogy a hazai állattartók igényeinek kielégítésére elegendő legyen a készletünk, a tárca kész arra, hogy – a korábban az építőanyagok piacán már bevezetett intézkedéshez hasonlóan – előzetes regisztrációs kötelezettséget írjon elő a takarmányexport területén. 

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a rendkívüli aszályos nyár, a jelentős terméskiesés és a feszített piaci helyzet ellenére elegendő takarmánykukoricával rendelkezik az ország. A kedvezőtlen időjárási viszonyok ebben az évben Románián kívül gyakorlatilag csak hazánkat sújtották, a környező országokban jó termést takaríthattak be a gazdák, így az itthon kieső tételeket importból lehet fedezni. Ugyanakkor míg korábban jelentős mennyiséget exportáltunk kukoricából, a kivitelre az idén a szokásosnál jóval kevesebb termés jut.

Az állattartók a különböző támogatásokon keresztül széles körű segítséget kapnak a kormányzattól, de ez önmagában nem oldja meg a kihívásokat. Ezért újabb eszközök alkalmazására is szükség van a piaci helyzet normalizálása érdekében – hangsúlyozta a miniszter. 

Az exportkorlátozást előkészítő munka alapján a regisztrációs kötelezettség egyik feltétele az EKÁER rendszer mielőbbi bevezetése lehet az érintett termékkörre.

Borítókép: MTI/Sóki Tamás