Óriási az érdeklődés a zöldotthonokra felvehető történelmi hitelre

Néhány nap alatt érezhetően megugrott az új lakások iránti kereslet a jegybank Zöldotthon programja révén, amely soha nem látott alacsony kamattal vehető fel, nem csak a gyermekeseknek. A bankok ráadásul egymás alá licitálnak a kedvezményes kamatokkal.

2021. 10. 07. 9:46
20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiatakarékos új lakások térnyerését célzó Zöldotthon program indulása máris hatással volt a piacra: az új lakások iránt érdeklődők száma jelentősen, éves szinten 68 százalékkal nőtt – közölte saját keresési és hirdetési adatai alapján az Ingatlan.com. A hirdetési oldal elemzése szerint a kedvezményes, maximum 2,5 százalékos, végig fix kamatozású, legfeljebb 70 millió forintos lakáshitel – amely új lakóingatlan építésére vagy vásárlására vehető igénybe –, újabb lakásépítési hullámot indíthat el, amely várhatóan gazdasági növekedéssel is együtt jár majd.

A hirtelen megugró kereslet érthető, mert a program keretében elérhető kedvezményes lakáshitel nagyon sok embert érinthet. A gyermekek száma ennél a konstrukciónál nem előírás a hiteligénylőknek, viszont a csokot igénylők a hitel egy részét kamatmentesen kaphatják meg. Azok az új lakást vásárló vagy építő családok, akik a jövőre esedékes szja-visszatérítést önrészként forgatnák be a zöld hitelbe, akár 8 millió forinttal nagyobb értékű ingatlanhoz is juthatnak. Ez plusz egy szobát jelenthet a következő otthonukban

– fejtette ki Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A Money.hu pénzügyi portál tapasztalatai szerint is fokozott érdeklődés mutatkozik a programban elérhető lakáshitel-konstrukció iránt. A hitelfelvételt tervezők számára kedvező, hogy máris verseny alakult ki a bankok között. Meglepetésre

akad olyan ajánlat, amely a maximált kamatszint alatt kínálja Magyarország eddigi legolcsóbb lakáshitelét, így 2,15-2,2 százalékos teljes hiteldíjmutatóval is elérhető a zöld lakáshitel – ez nagyjából fele a piaci kamatszintnek.

Mivel 2022 júniusa után szinte csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelyik megfelel a zöldhitel feltételeinek, ezért a jelenlegi kínálatban szereplő új lakásokra és házakra már lehet igényelni a konstrukciót. Ezek átadása ugyanis túlnyomórészt jövő nyár után várható.

(Borítókép: Kurucz Árpád)

Az Ingatlan.com elemzése szerint október elején Budapesten az új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 936 ezer forintot tett ki, ami éves szinten több mint 7 százalékos drágulásnak felel meg. A megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterár 650 ezer forintot tett ki, ami 18 százalékos emelkedésnek felel meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.