Minden eddiginél kiegyensúlyozottabb az ország gázellátás-biztonsága

Hatalmas fejlesztések zajlanak a hazai gázhálózat központjában, Városföldön, amelyek révén az ország bármely részén lévő felhasználó ellátható lesz gázzal, függetlenül attól, hogy milyen irányból érkezik a gáz az országba – mondta az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Forrás: MTI, Világgazdaság2021. 11. 02. 7:50
Ferencz I. Szabolcs
Csandpalota, 2019. oktber 7. Ferencz I. Szabolcs, a Fldgzszllt Zrtkren Mkd Rszvnytrsasg (FGSZ Zrt.) elnk-vezrigazgatja beszdet mond a trsasg kompresszorllomsnak avatsn a Csongrd megyei Csandpalotn 2019. oktber 7-n. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferencz I. Szabolcs a lap keddi számában megjelent interjúban kifejti:

a gázközpont átalakítása a cég legnagyobb beruházása, amely a szerb–magyar interkonnektor kialakításának része. Városföld a beruházás után bármely irányból fogad majd földgázt – Horvátországból, Romániából, Ukrajnából, Ausztriából, Szlovákiából vagy Szerbiából –, és bármely irányba képes lesz továbbítani is. A szállítások október 1-jén már el tudtak indulni, és az átalakításoknak köszönhetően a délről érkező gázt az eddiginél jóval alacsonyabb költséggel tudják majd eljuttatni az ország bármely pontjára.

A társaság nemrég zárta le a 23 milliárd forintos nagy projektet, amellyel lehetővé vált a Szerbia felőli behozatal elindítása. Ennek révén olyan kiegyensúlyozottá vált az ország ellátásbiztonsága, mint még soha korábban – mutatott rá az elnök-vezérigazgató.

Az elnök-vezérigazgató sikeresnek értékelte a 2019-es és a 2020-as évet, amikor még fontos volt Magyarország tranzitszerepe, és a gázigény sem csökkent jelentősen a vírus hatására. Az idén az év elején azonban a régió jellemző szállítási útvonalai megváltoztak, a korábban Magyarországon áthaladó tranzit nagy része már Bulgária felől érkezik Szerbiába és Boszniába, ezért várakozásai szerint 2021 mindenképpen gyengébb év lesz.

A jövő évben azonban ismét javulhat az eredményük, amit arra alapoznak, hogy dél felől reményeik szerint több gáz éri el az országot, és nőhet a szállítás észak felől is a lengyel–szlovák interkonnektor átadásával. Ez utóbbi újabb forrás elérését teszi lehetővé.

Ferencz I. Szabolcs jelezte: középtávon abban bíznak, hogy beindul a fekete-tengeri gáztermelés, és Románia felől is akkora mennyiség érkezhet, amelynek felhasználásában és tranzitálásában az FGSZ számottevő szerepet tölthet be.

A borítóképen: Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.) elnök-vezérigazgatója beszédet mond a társaság kompresszorállomásának avatásán a Csongrád-Csanád megyei Csanádpalotán 2019. október 7-én.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.