Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Anglia

Jó évet zárhatnak a magyar juhászok

Jól jött a brexit a hazai juhászoknak, Nagy-Britannia kiválásával soha nem látott magasságokba emelkedett a bárány ára az európai uniós piacon. Az ágazatot összefogó szakmaközi szervezet szerint most jött el az idő arra, hogy beruházásokba kezdjenek a gazdák.

2021. 12. 21. 6:59
Képünkön Pap Zsolt tószegi juhász és juhai láthatóak. Fotó: Nagy Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott magasságba emelkedtek az árak idén a báránypiacon. A drágulás hátterében részben a brexit áll, Nagy-Britannia távozásával ugyanis jelentős hiány keletkezett az európai uniós piacon, a kereslet pedig felfelé hajtotta az árakat – mondta el lapunknak Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh- és Kecskeágazatért Egyesület Elismert Szakmaközi Szervezet ügyvezetője. Az áruhiány mellett új piacok is nyíltak a magyar juhok előtt, az arab országokban megnőtt a fizetőképes kereslet, emellett Európán belül is nőtt a muszlim lakosság aránya, ami jó alapot ad annak, hogy a hazai gazdák a nagyobb súlyú bárányokat is könnyűszerrel el tudják adni. A fiatal bárány legfontosabb felvevőpiaca még mindig Olaszország, a nagyobb súlyú állatokat azonban Szaúd-Arábiától Izraelig keresik a vevők. 

Izraelbe például 170 százalékkal többet szállítunk, mint korábban. A kereskedők megtalálták az alternatív piacokat és egyre tudatosabbak: bárányhizlaldákat építettek, így a gyorsan változó igényeket is ki tudják elégíteni

– mutatott rá a szakmaközi szervezet ügyvezetője. 

A szakember szerint a legkeresettebb 20–24 kg-os kategóriában 1650 forintot kínálnak egy élő bárány kilójáért. A csontos hús 4000 forintnál kezdődik, az értékes húsrészek pedig még ennél is jóval drágábbak. Azok a termelők tehát, akik juh- és kecskehúst állítanak elő, nem panaszkodhatnak. 

Az előrejelzések szerint a kedvező piaci tendencia a következő néhány évben is megmaradhat. A pozitív folyamatokat erősíti az is, hogy az anyajuhok évi ötvenezres fogyása megállt, ebben az évben nem várnak visszaesést a szakemberek. 

Most van itt az ideje annak, hogy a magas áraknak köszönhető nyereséget beruházásokra fordítsák a gazdák. A fejlesztések mellett ugyanakkor a tartalékokra is gondolni kell. A megnövekedett takarmányárak, ha nem is akkora mértékben, mint a sertés- vagy baromfiágazatban, de hamarosan nálunk is éreztetik majd hatásukat

 – hívta fel a figyelmet Mezőszentgyörgyi Dávid. 

Bár a bárányokat az év jó részében legelőn tartják a gazdák, a téli időszakban biztosítaniuk kell a takarmányt az állatoknak, a gabonaárak pedig a szálas takarmány árát is húzzák felfelé. Ráadásul az arab országokban keresett nagy súlyú bárányokat hizlalni kell, amihez elengedhetetlen az abrak. 

Az ügyvezető elmondta: a termelőket arra biztatják, hogy kezdjenek minőségjavító beruházásokba. Hodályok építésére, akadálymentesítésre, a kézi munka megkönnyítését szolgáló eszközök beszerzésére, válogatófolyosók kialakítására van szükség a hazai juhászatokban. Emellett a genetikai állomány javítsa is fontos cél. – A jó minőségű állatok iránt van kereslet, ezért fontos, hogy a gazdák jó minőségű jerkéket állítsanak be és jó minőségű kosokat vásároljanak – jelezte Mezőszentgyörgyi Dávid.

Az állattartók mellett ugyanakkor a feldolgozói oldalon is szükség van a fejlesztésre. A legtöbb bárány ma élő állatként hagyja el az országot, a zöldmozgalmak erősödésével ugyanakkor előfordulhat, hogy idővel korlátozni fogják az állatok szállítását az Európai Unióban. Erre időben fel kell készülnie az ágazatnak. 

A jelenleginél jóval magasabb kapacitással működő vágóhidakra van szükség. – Jelenleg évente hatszázezer élő juhot szállítunk külföldre, miközben a vágóhidak 30-40 ezres kapacitással működnek. Ha hirtelen szűnnének meg az élőállat-szállítási csatornák, nagy bajban lennénk – emelte ki a szakmaközi szervezet elnöke. Majd hozzátette: már most azon kell dolgozni, hogy legalább százezres nagyságrendű vágóhídi kapacitás épüljön ki az ágazatban. Erre ugyanis a szakember véleménye szerint öt éven belül biztosan szükség lesz.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Új Néplap/Nagy Balázs)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.