Nukleáris üzemanyag újrahasznosítását kutatják

Orosz–francia megállapodás született a kevert urán-plutónium, vagyis a MOX-üzemanyag használati ciklusban tartásáról.

2021. 12. 02. 8:58
null
Az elhasznált fűtőelemeket egységes módon tárolják majd Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, a Francia Atom- és az Alternatív Energetikai Bizottság (CEA), valamint az EDF energetikai cégcsoport vezetői közös szándéknyilatkozatot írtak alá az atomenergetika terén folytatott hosszú távú kutatás-fejlesztési együttműködés erősítéséről Párizsban. A december 1-jén született nyilatkozat értelmében laboratóriumi körülmények között kutatják, hogy milyen lépésekre van szükség a kevert urán-plutónium, azaz MOX-üzemanyag kiégésével keletkező úgynevezett második generációs plutónium kinyeréséhez. Ez azért szükséges, hogy újrafeldolgozás után azt ismét fel lehessen használni a 4. generációs gyorsneutronos reaktorok üzemanyagaként.

Az így kinyert második generációs plutóniumból a jövőben kísérleti üzemanyag-tablettákat állítanak elő, amelyeket a 2020-as évek közepétől kísérleti gyorsneutronos kutatóreaktorban sugároznak majd be – részletezte közleményében a Roszatom.

A háromoldalú kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodással a feleknek az a célja, hogy bemutassák: a jelenleg működő könnyűvizes termikus neutronos reaktorokban használandó MOX-üzemanyagok kiégésével keletkező értékes anyagok (köztük a második generációs plutónium) újrafeldolgozás után a gyorsneutronos reaktorok üzemanyagaként hasznosíthatók, ami jelentősen hozzájárul az atomenergetikai ipar fenntartható fejlődéséhez. Vagyis ezek az üzemanyagok tovább maradnak a felhasználási ciklusban ahelyett, hogy atomtemetőbe kerülnének.

Borítókép: üzemanyagkazetták a paksi atomerőműben. Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.