A miniszter hangján szólalt meg a szuperszámítógép

Az új gép segíti a magyar nyelv megőrzését azzal, hogy azt teljesen, az összes nyelvjárással együtt feltérképezi.

Magyar Nemzet
2022. 01. 31. 14:36
CSÁNYI Sándor; PALKOVICS László
Átadták az ITM és az OTP Bank együttműködésével elkészült szuperszámítógép első egységét Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank együttműködésében épülő, Európa legfejlettebb szuperszámítógépe hardverének első, önállóan működő egységét az OTP székházában – a gép Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangján szólalt meg hétfőn Budapesten, az OTP Bank székházában.

A hároméves fejlesztés teljes költsége 7,3 milliárd forint, ebből 2,5 milliárd forintot biztosít az ITM.

Az eseményen Palkovics László kiemelte: a kormány célja, hogy 2030-ra még versenyképesebbé tegye az országot, ezért az állami és piaci szféra folyamatos és szoros együttműködésére van szükség. Az egyik ilyen terület a mesterséges intelligencia felhasználása.

A szuperszámítógéppel a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián (MI) alapuló, öntanuló, magyar nyelvi modellt fejlesztenek, ami egyebek mellett telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár a teljes banki folyamatot. A magyar nyelvi modell elkészítése három hónapot vehet igénybe.

Palkovics László kiemelte: a kormány célja az MI alkalmazásával gyorsabb és hatékonyabb szolgáltatások nyújtása magyar nyelven a közigazgatás, az oktatás és az üzleti élet területén is. A magyarul bevitt adatokat a szuperszámítógép képes lesz a mindennapi élet egyéb területein is alkalmazni.

A most induló fejlesztés nemcsak egy „szűk szókincsű szótár” lesz, amit megért a gépi MI-alkalmazás, hanem természetes nyelven, akár egyénhez igazított többféle megfogalmazással is lehet vele beszélgetni.

A jelenlegi öntanuló magyar modell az OTP-csoport ügyféladatain alapul majd. Ezek alapján fognak egy olyan modellt kidolgozni, amely alkalmas lesz arra, hogy a magyar nyelvű ügyfélbeszélgetésből automatikusan felismerje az ügyfél szándékát, és a legjobb megoldást nyújtsa. Az új gép képes lesz a teljes magyar nyelv feltérképezésére, beleértve az összes nyelvjárást. A gépi tanulási algoritmusoknak nagy számítási teljesítményre van szükségük, ezért a most indult projektnek nagy mennyiségű, nagyjából 26-28 petaFlops szuperszámítógépes kapacitást kell biztosítania.

A projekt nagy hatással lesz a magyar gazdaságra, számos külföldi cég terjesztheti ki a tevékenységét az országra, mindemellett a magyar nyelv megőrzéséhez is hozzájárul. A pénzügyi világ mellett a kis- és középvállalkozások is igénybe vehetik majd a fejlesztést, ahogy a vállalkozások k+f tevékenységéhez is hozzájárul.

A miniszter felidézte, hogy hamarosan megérkezik a Komondor nevű szuperszámítógép, amelynek Debrecen ad otthont, és az egyetemi kutatások támogatását végzi majd.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója Magyarország számára is fontos mérföldkőnek nevezte a digitális fejlesztésekben a tárcával aláírt együttműködést és a fejlesztést. A bankrendszeren belül az OTP eddig is élen járt a digitális fejlesztésekben, ezért tudta megőrizni a versenyelőnyét – jelentette ki. Elmondta, hogy a bankcsoport a SambaNova Systemsszel kötött megállapodást a szuperszámítógép létrehozásáról, a cég élen jár az MI-alkalmazások futtatásához szükséges legfejlettebb szoftverek és hardverek megalkotásában. A fejlesztés az ország versenyképességét is szolgálja, minden területen: a felhalmozott adatokkal testre szabott szolgáltatásokat, gyorsabb kiszolgálást tudnak majd biztosítani az ügyfeleknek. Csányi Sándor leszögezte, hogy a bank és a tárca között nem támogatás, hanem szerződés jött létre.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke kiemelte, hogy az alkalmazások köre és az igények gyorsan nőnek, példaként említette az autonóm járműveket, a genetikát vagy az orvosi diagnosztikát. Felidézte, hogy a 2020-ban elfogadott MI-stratégiában már szerepel a száz százalékban automatizált, magyar nyelvű ügyintézés, és elkezdődött a piaci szereplők valós igényeinek felmérése.

Borítókép: Csányi Sándor és Palkovics László a szuperszámítógép első fázisának átadásán (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.