időjárás 32°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Döntöttek a bérekről a Volánbusznál

Magyar Nemzet
2022.01.27. 17:18
Döntöttek a bérekről a Volánbusznál

Aláírták a megállapodást a Volánbusz Zrt. és a kollektív szerződés megkötésére jogosult Közúti Közlekedési Szakszervezet képviselői a közlekedési vállalatnál érvényes idei bérfejlesztésről, amely január elsejétől érvényes. A megszületett bérmegállapodás lényege, hogy az alanyi jogon járó tízszázalékos alapbéremelésen túl további bérnövekedési intézkedések lépnek életbe a Volánbusznál – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. 

Előzményként a MÁV–Volán-csoportnál nemrég megszületett az alanyi jogon járó tízszázalékos béremelésről szóló megállapodás, ezt követően folytatták a tárgyalásokat a Volánbusz esetében a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselői a részletek kidolgozása érdekében. Az egyeztetések írásban zajlottak, valamennyi érdekképviselet bevonásával. 

Több intézkedésről megállapodtak a munkavállalók érdekében. Fotó: Vasvári Tamás

A társaság jelezte: az autóbusz-vezetők esetében a bruttó órabér, a forgalmi kompenzációs pótlék és a vezetési időre járó pótlék összege is nő. A szellemi, illetve a szakképzettséget igénylő fizikai munkavállalók esetében az általános társasági alapbér minimuma havi 280 ezer forint lesz (az órabérrel foglalkoztatottak esetében ez 1600 forint/órát jelent.) 

A bérmegállapodás alapján több kritikus munkakörben is bruttó alapbérminimumot vezetnek be és határoznak meg a Volánbusznál.

A költségkeret fennmaradó részét a munkáltatói jogkör gyakorlói differenciáltan használhatják fel további bruttó alapbér-emelésre az autóbusz-vezetőn kívüli munkakörökben. Ennek mértéke az órabéres munkavállalók esetében legfeljebb öt, havibéres munkavállalók esetében két–öt százalék között alakulhat. A Volánbusznál továbbá a havibéres fizikai, illetve a szellemi munkakörökben foglalkoztatottaknál is bevezetik a hűségbért, amelynek mértéke a hároméves „törzsgárda fokozat” elérését követően havi bruttó tízezer forint lesz.

 

Borítókép: Új autóbusz a székesfehérvári állomáson a jármű-fiatalítási programban (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.