Tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma

A foglalkoztatás és munkanélküliség tavaly decemberi és negyedik negyedéves adatait közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2022. 01. 27. 7:32
null
Nyíregyháza, 2020. március 27. Szájmaszkot viselõ dolgozók készítenek mosható, fertõtleníthetõ szájmaszkokat az autóipari alkatrészeket gyártó Eissmann Automotive Hungária Kft. gyárában Nyíregyházán 2020. március 27-én. A gyárban a folyamatos fertõtlenítés mellett több intézkedést is hoztak, a mûszakváltásnál nem találkoznak egymással a dolgozók, növelték a vidékieket szállító saját autóbuszaik járatsûrûségét, a gyárba belépõk testhõmérsékletét megmérik és minden dolgozónak szájmaszkot kell viselnie. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly novemberben a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 677 000 volt, 10 ezerrel kevesebb az előző havinál, de 45 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A szeptember–novemberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 687 000-et tett ki, 70 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában.

A fő mutatónak tekintett három hónapos mozgóátlag szerint az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 88 ezerrel nőtt, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 14 ezerrel, a közfoglalkoztatottak száma 4 ezerrel csökkent.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 74,0 százalékos volt, 1,6 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál és 0,2 százalékkal emelkedett az előző három hónapos időszakhoz képest.

A munkanélküliek száma 179 ezer volt tavaly novemberben, ami 3,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. A tavaly szeptember–novemberi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 177 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. A 15–74 éves munkanélküliek száma 25 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A munkanélküliségi ráta 2020. első negyedéve óta nem volt ilyen alacsony.

A 15–24 évesek munkanélküliségi rátája egy év alatt nem változott, 11,9 százalékos volt. Az összes munkanélküli ötöde a fiatalok közül került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal, 3,2 százalékra, az 55–74 éveseké 0,5 százalékponttal, 2,6 százalékra csökkent.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint tavaly decemberben a novemberi 4 ezres csökkenéshez hasonlóan további 3600-zal csökkent a regisztrált álláskeresők száma és 238 700 volt, ami 17,9 százalékkal, 52 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Borítókép: dolgozók készítenek mosható, fertőtleníthető szájmaszkokat az autóipari alkatrészeket gyártó Eissmann Automotive Hungária Kft. gyárában, Nyíregyházán 2020. március 27-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.