Új támogatás jön a legkisebb települések mikrovállalkozásainak

A vissza nem térítendő támogatásokra újabb harmincmilliárd forintos keret nyílik a Magyar Falu programban.

Magyar Nemzet
2022. 01. 24. 17:30
20211202 Budapest György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és fejlesztésért felelős államtitkára Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legkisebb hazai településeken működő mikrovállalkozások 2022. február 24-től újabb harmincmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási program keretében. 

A Magyar Falu programmal a kistelepüléseken élő lakosság egyre szélesebb körét, a magyar vállalkozások fejlődését, megerősödését támogatjuk. 

Ezt segíti a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási program is, amelynek korábbi felhívásaiban közel 4500 pályázó kapott több mint 42 milliárd forintot

 – mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Magyarország nem ér véget Budapest határában, a helyi életminőség javítása és a munkahelyek megőrzése az ország minden szegletében egyformán fontos. A folytatódó program részeként 2022. február 24-től nyújthatnak be kérelmet az ötezer fő alatti településeken vagy szabad vállalkozási zónákban működő, a fejlesztéseiket ott megvalósító mikrovállalkozások. 

Az új körben ismét háromezernél több céget támogat a kormány kétmillió és tízmillió forint közötti összeggel. 

Cél, hogy a magyar vidék is előre menjen, ne hátra − hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében György László. A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár elmondta: 

a vissza nem térítendő támogatás intenzitása legfeljebb hetven százalék, vagyis minden száz forint beruházásból legfeljebb hetven forintot átvállal az állam. 

A felhívásra beérkező kérelmek egyszerűsített eljárásrend alapján, folyamatos elbírálással kaphatnak támogatást. Az elnyert összeg fele előlegként lehívható.

A megítélt forrás új eszközök, gépek beszerzésére vagy infrastruktúra- és ingatlanberuházás megvalósítására fordítható. Támogatható tevékenység a gyártási licenc és know-how beszerzés, az információs technológia-fejlesztés is. Emellett a pályázatban részlegesen elszámolható a projekt-előkészítés és -menedzsment, a rezsi és a munkavállalók képzése is. 

A pályázó vállalkozásoknak minimum egy lezárt, teljes üzleti évvel kell rendelkezniük, és állományi létszámuknak minimum egy főnek kell lennie. A programban a kata hatálya alá tartozó vállalkozások nem vehetnek részt. A pályázatokat február 24-től március 31-ig lehet benyújtani.

Borítókép: György László, az ITM államtitkára (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.