Biztonságosabb út nyílik a szociális segélyezésben

2022. 02. 04. 16:51
null
2021112 domos volner pal falu fejlesztes havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A segélyezés területén működő szereplőknek is kihívásokat, egyszersmind fejlődési lehetőséget jelent a digitalizáció és a modern technológia. Kulcskérdés, hogy a nemzetgazdasági és gazdaságfehérítési szempontból is jelentős szerepet betöltő készpénzmentes megoldások beépítése a mindennapi gyakorlatba miként lehetséges úgy, hogy minden érintett fél előnyére váljon. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) részvételével az Edenred kafetériaszolgáltató tartott a minap szakmai diskurzust, A segélyezés kihívásai a XXI. században címmel.

– Jelenleg több mint negyven országban mintegy nyolcvanmillió ember életét könnyíti meg valamilyen szociális utalvány – mondta a budapesti eseményhez online csatlakozó Amal Chevreau, az OECD szakértője, hozzátéve, hogy a készpénzmentes megoldások a szociális terület legdinamikusabban fejlődő eszközeivé váltak az utóbbi időben. Amal Chevreau szerint ennek oka az, hogy ezek a megoldások egyrészt

növelik az általános vásárlóerőt, a jóllét állampolgári érzését és az adóbeszedés mértékét. Elősegítik a célzott költéseket, emellett képesek felpörgetni a helyi gazdaságokat is.

Ugyanakkor a szociális utalványok csak egyértelmű jogszabályi környezetben működhetnek eredményesen, amelynek része például az adókedvezmény, valamint széles körű monitoringrendszer is kapcsolódik hozzájuk.

A magyarok többsége szerint is hatékonyabbá és előnyösebbé válhatna a segélyekre szoruló emberek ellátása digitális megoldásokkal – derült ki a Nézőpont Intézet – Kutatópont országos, reprezentatív, 2021 nyári felmérésének eredményeiből. A megkérdezettek döntő többsége (83 százalék) támogatná, ha a szociális segélyezés kiegészülne úgynevezett feltölthető, digitális fizetésre alkalmas, kártyaformátumú utalványokkal, amelyekkel elsősorban hideg- és melegételt, gyógyszert, valamint ruhát és cipőt vásárolnának. Kilencven százalékuk azt is elfogadná, ha dohánytermékeket, illetve alkoholt nem lehetne utalványokkal vásárolni.

– A digitális utalványok révén a jelenleginél transzparensebbé válhat a segélyezés. A digitalizáció a szociális területen sem megállítható folyamat, ez lesz a jövő rövid időn belül a szegregátumokban is – mondta Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Gyergyák Ferenc, a TÖOSZ főtitkára szerint a magyarországi települések közül a lakosság összetételéből adódóan még nem mindenhol adottak a feltételek a digitális megoldások sikeres alkalmazásához. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a digitális utalványok érdemben képesek csökkenteni az adminisztratív terheket, valamint alkalmasak a készpénzforgalom csökkentésére.

Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a segélyezés területén a digitális megoldások megjelenése mellett továbbra is kulcsfontosságú a személyes jelenlét, hiszen a terep-, illetve a szereplők ismerete nem spórolható meg. A feltölthető kártyákról szólva kiemelte, hogy

a megoldások megkötik a „szegénység vámszedői” – vagyis az uzsorások – kezét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.