Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Sztrájkbizottságot alakítanak a Mol Nyrt.-nél működő szakszervezetek

Magyar Nemzet
2022.02.15. 17:44 2022.02.15. 17:53
Sztrájkbizottságot alakítanak a Mol Nyrt.-nél működő szakszervezetek

Sztrájkbizottságot alakítanak a Mol Nyrt.-nél működő szakszervezetek, mert a munkáltató egyoldalú bérfejlesztést hajt végre, amit a dolgozók nem fogadnak el; a szakszervezetek demonstráció szervezését is megkezdték – közölték az olajipari vállalatnál működő munkavállalói érdekképviseletek kedden az MTI-vel. A Mol azt közölte, hogy a társaság többhetes egyeztetés után döntött a béremelésről.

Az Olajipari Szakszervezet, a Mol Vegyész Szakszervezet és a Mol Bányász Szakszervezet közös közleményében arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a Mol Nyrt. és a szakszervezetek közötti bértárgyalásokat a munkáltató megegyezés nélkül lezárta, és egyoldalú végrehajtást jelentett be, mert ugyan az álláspontok közeledtek, de a munkáltató a szakszervezetek és a dolgozók számára elfogadható mértékű bérfejlesztést ajánlani nem tudott.

Az egyoldalúan végrehajtott bérfejlesztés – a karácsonyi jutalom nagyobb, meghatározott rész alapbéresítésének hatásával együtt – dolgozónként átlagosan 7,1–7,9 százalékos bérnövekedést jelent. Mindez azonban, figyelembe véve a piaci környezetet, a munkáltató elmúlt évi eredményeit és a munkavállalói felelősségi köröket a szakszervezetek számára elfogadhatatlan. A Mol Nyrt. munkavállalói a bérfejlesztés mértékét kevésnek tartják, annak elosztási rendszerével, a karácsonyi jutalom alapbéresítési szándékával nem értenek egyet.

A Mol az MTI érdeklődésére közölte, a társaság többhetes egyeztetés után döntött a béremelésről: hét százalékkal növelik a teljes juttatási csomagot. Ezenfelül megtartják a nagy értékű béren kívüli juttatásokat és bevezetnek új családbarát intézkedéseket is.

Hozzátették, az átlagon felüli, évi hétszázezer forintos kafetéria, a korai nyugdíjazást biztosító vállalati hűségprogram, az életbiztosítás és az egészségbiztosítás mellett extra szabadnapokat biztosítanak az újdonsült apáknak, az egyedülálló szülőknek és a lombikbébi-programban részt vevő nőknek. A harminc éven aluli munkavállalóknál pedig átvállalják a diákhitel-tartozás felét.

A Mol a kommentárjában kiemelte, a következő napokban részletesen is bemutatják a munkavállalóiknak a javadalmazási stratégiát, amellyel a speciális élethelyzetben lévő kollégáik támogatása mellett erősítik a cég versenyképességét és választ adnak a munkaerőpiaci kihívásokra is.

Borítókép: A Mol százhalombattai Dunai Finomítója (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.