időjárás 13°C Petra 2022. október 2.
logo

Palkovics László: Az ágazati képzőközpontok biztosítják a szakemberigényt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.12. 16:18 2022.03.18. 13:49
Palkovics László: Az ágazati képzőközpontok biztosítják a szakemberigényt

 

– A középfokú gépészeti oktatás első magyarországi ágazati képzőközpontja jött létre a zalai megyeszékhelyen, ahol a kis- és középvállalkozások (kkv) összefogásával tudják biztosítani a szakemberigényt – közölte Palkovics László szombaton a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont üzemátadó ünnepségén szombaton. Az innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett rá: a kkv-k és a középfokú oktatás együttműködésére alapozott képzőközpont „zalaegerszegi találmány”, 2014-ben ugyanis itt fogalmazódott meg az az ötlet, hogy a kisebb cégek összefognak, és összeadják a tudásukat. Palkovics László jelezte, hogy egy hasonló intézmény van még az országban, Kecskeméten, ahol az ipar 4.0 elvárásainak megfelelő képzés folyhat. A következő évek kihívása mind a felsőoktatás, mind a szakképzés területén, hogy a munkaerőigényt ki tudják elégíteni.

Zalaegerszegen már vizsgálják, hogy a két évvel ezelőtt 646 millió forintos ráfordítással elkészült üzemcsarnokot – amelyet most 770 millió forint értékű gépekkel szereltek fel – miként lehetne bővíteni. Két új hiányterület oktatását tervezik: a járműiparhoz, valamint a védelmi iparhoz kapcsolódó szakmákét, amelyekkel kiegészülve komplex képzőközpont alakulna ki – fejtette ki a tárca vezetője.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint a szakképzés átalakításának egyik mérföldköve a zalai képzőközpont átadása. Amikor 2019-ben a kormány elindította a szakképzés teljes megújítását, az tartalmában, módszertanában is újat hozott, illetve megkezdődött a infrastrukturális átalakítás is, mindezt a vállalati igényeknek megfelelően. Mint hozzátette: az iskolák nem tudják naprakészen követni a változó technikai környezetet, erre csak a cégek képesek, és ők rendelkeznek azzal a tudással, amit velük közösen lehet továbbadni a következő nemzedéknek. Ezzel a tudással képesek a fiatalok karriert, jövőt teremteni, megalapozni, hogy mesteremberekké váljanak.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy 

az ágazati képzőközpontok több cég összefogásával valósulnak meg, ezek a vállalkozások fogalmazzák meg, milyen munkaerőigényük van. A szakképző centrumok biztosítják a minőségi, képzett munkaerőt, de ehhez meg kell teremteni a környezetet, biztosítani kell az eszközöket, hogy a fiatalok a pályára kerülve ne nulláról kezdjenek.

Az ágazati képzőközpont szimulációs termelőkörnyezet, lehetőség arra, hogy a duális képzést kiszélesítsék, ne csak a nagyvállalatoknak, hanem a kkv-knak is lehetősége legyen bekapcsolódni a szakemberképzésbe.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az avatón elmondta: 

fontos, hogy a gyerekek mintát kapjanak arra, miként válasszanak szakmát, ezt pedig ez a képzőközpont is segítheti. Az elmúlt bő tíz évben megteremtett egymillió új munkahely sok esetben a legjobb példa a fiataloknak, mert látják, hogy a szüleik dolgozni járnak.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz–KDNP) kiemelte: 2014-ben még hét és fél százalékos volt a zalai megyeszékhelyen a munkanélküliség, ami mára 2,8 százalékra csökkent. Ez idő alatt négyezer új munkahely jött létre a városban, és 2024-ig további kétezer új álláshely várható. Annak érdekében, hogy a jelentősen fejlődő zalaegerszegi beruházások számára biztosítani tudják a szükséges munkaerőt, erős szakképzés, technikumok, egyetemek kellenek – fűzte hozzá.
 

Borítókép: Szakképzés – műhelygyakorlat (Fotó: Teknős Miklós)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.