Februártól megugrott a bolti fogyasztás

Nagy növekedés mutatkozik a kiskereskedelmi üzletek forgalmában az év második hónapjában, amikor életbe lépett az élelmiszer-árstop és megérkeztek az első, megemelt fizetések.

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 9:31
null
20211201 szentes coop elelmiszerbolt vasarlas illusztracio havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban az árstop intézkedés életbe lépésével, illetve főként az idei béremelések és a családosok szja-visszatérítésének hatására jelentős növekedést értek el a kiskereskedelmi üzletek, ahol a forgalom az előző év azonos hónapjához képest az eladott áruk mennyiségét tekintve 9,8 százalékkal nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorsjelentéséből. 

Februárban az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben 3,4, az iparcikk-kereskedelemben 14,6, az üzemanyagtöltő állomásokon pedig 19 százalékkal emelkedett a forgalom.

Az év elejétől volumenben mért kéthavi növekedés éves összevetésben hét százalékot tett ki – közölte a KSH.

Több pénzből gazdálkodhattak, többet is vásároltak a magyar családok februárban 

– értékelte a friss adatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Mint írták, 2020 februárja óta nem tapasztalt mértékben, közel tíz százalékkal nőtt idén februárban a hazai boltok forgalma. 

Az ágazat teljesítményjavulásához a leginkább a nemélelmiszer-kiskereskedelemben, azon belül minden üzlettípusban megugró eladások járultak hozzá.

 Emellett a benzinárstop nyomán már a korábbi mutatóihoz legnehezebben felzárkózó üzemanyag-értékesítés is felülmúlta a járványhelyzet előtti szintjét – jelezte a szaktárca, felidézve, hogy a kiskereskedelem teljesítménye 2013 nyarától a koronavírus hazai megjelenéséig, több mint 80 hónapon át folyamatosan javult. 

A szektornak az átmeneti visszaesést követően tavaly őszre sikerült  meghaladnia 2020 eleji volumenét. Idén februárban a tartós fogyasztási cikkeket árusító üzletek mindegyikében, így a leghosszabban lábadozó bútor- és műszakicikk-boltokban is jelentősen nőttek az eladások. 

A benzinkúti értékesítés 19 százalékos emelkedésében minden bizonnyal szerepet játszott a legkelendőbb üzemanyagokra bevezetett 480 forintos árplafon. 

A teljes forgalom közel tizedét teszi ki az e-kereskedelem, amely most már rendszeresen a 100 milliárd forintos havi szint felett teljesít.  

– Februárban kapták kézhez először az ötödével magasabb minimálbérnek és az ágazati béremeléseknek köszönhetően nagyobb fizetéseiket a magyar munkavállalók. Ezen felül számos kormányzati intézkedés – a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésétől a családi adóvisszatérítésen át a fiatalok szja-mentességéig – hagyott több pénzt az embereknél 2022 első hónapjaiban. 

Főként a háztartások gazdasági mozgásterének bővülése érhető tetten a nagyarányú kiskereskedelmi forgalomnövekedésben 

– közölte Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. 

Megjegyezte, hogy az ukrán háború, annak gazdasági következményei és az infláció alakulása nagyban befolyásolhatja a háztartások költekezési hajlandóságát. 

A rekordmagas foglalkoztatottság és a keresetek emelkedése azonban akár a fogyasztás további élénkülését is megalapozhatja.

– fűzte hozzá az államtitkár.

 

Borítókép: Többet vásároltak a családok februártól (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.