Kiszűrhetik a horrorkaravánokat

Mától háromnapos közúti akcióban ellenőrzik a teherautókat és buszokat.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 9:10
null
Biharkeresztes, 2016. február 10. Több kilométeres kamionsor a magyar-román határnál az ártándi átkelõhely közelében Biharkeresztesnél 2016. február 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddtől csütörtökig tartó ellenőrzés-sorozatban a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járműveket szűrik ki és szankcionálják. A fővárosi és megyei kormányhivatalok az országos akcióban a teherautók és autóbuszok műszaki állapotát, menetíró berendezéseit, a rakomány rögzítését vizsgálják. A közlekedési hatóság a kockázatosnak minősített járműveket  a veszélyt előidéző ok megszüntetéséig kijelölt pihenőhelyen visszatarthatja.

Az ECR (Euro Controle Route) nemzetközi akció részeként 2022. április 5–7. között lezajló tematikus ellenőrzés keretében a szakemberek a járművezető, a rakomány és a gépjármű alkalmasságát igazoló dokumentumokat vizsgálják. Ellenőrzik a jármű és rakománya súlyát, utóbbi rögzítésének megfelelőségét.

A közlekedési hatóság a járművet vizsgálatra rendeli, ha alapos gyanú merül fel, hogy az nem tesz eleget a jogszabályi követelményeknek és a környezetvédelmi előírásoknak, engedély nélkül alakították át, vagy engedélyezett átalakítás után a hatóságnak nem mutatták be.

Érvénytelenítik az autóbusz vagy teherautó forgalmi engedélyét, ha további részvétele a forgalomban közvetlen balesetveszéllyel jár, vagy a kötelező engedélyek hiányában nyújtottak vele szolgáltatást.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.