Több mint negyvenezer vidéki gazdaság kapott támogatást

2018 és 2020 között az 1200 hektárt vagy az annál nagyobb területet használó gazdaságok 92 százaléka vett igénybe támogatást.

Magyar Nemzet
2022. 04. 04. 11:06
Olyan legeltetési rendszer kell, amelyben nem vagy korábban használnak féreghajtót Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal Agrárcenzus 2020 című kiadványsorozatának Vidékfejlesztés része, amelyből kiderül, hogy 

a hazai gazdaságok 18 százaléka, összesen 42 ezer részesült vidékfejlesztési támogatásban 2018 és 2020 között. 

A széles körű támogatást mutatja, hogy a dotációban részesült gazdaságok használták az ország teljes mezőgazdasági területének 70 százalékát és tartották a teljes állatállomány 72 százalékát. Arányuk Vas, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, minden ötödik gazdaság érintett volt – mutat rá az országos mezőgazdasági adatgyűjtemény.

Ebből kiderül, hogy 

a vizsgált két évben összesen 508 milliárd forint vidékfejlesztési támogatást ítéltek meg az érintett 42 ezer gazdaságnak, 

amelyek mintegy 3,5 millió hektáron gazdálkodtak és megközelítőleg 1,4 millió haszonállatot tartottak. Ezeknél a gazdaságoknál képződött az agrárium teljes standard termelési értékének 67 százaléka, amihez a teljes mezőgazdasági munkamennyiség 44 százalékát használták fel.

A területi megoszlás szerint 

Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében a mezőgazdasági területek több mint 80 százaléka vidékfejlesztési intézkedésben részt vevő gazdaságokhoz tartozott, 

míg Pest, Heves és Komárom-Esztergom megyében volt a legalacsonyabb a támogatásban részesülő gazdaságok mezőgazdasági területének aránya. 

A KSH összegezte, hogy 2018 és 2020 között az 1200 hektárt vagy az annál nagyobb területet használó gazdaságok 92 százaléka vett igénybe vidékfejlesztési támogatást. Ez az arány a birtokméret csökkenésével együtt vált egyre alacsonyabbá: a 300–1200 hektár közötti területet használók még 87, az 5–300 hektár közötti területen termesztők 39, míg az 5 hektárnál kisebb területen gazdálkodók 6 százaléka igényelt támogatást.

Ez a tendencia az állattartó gazdaságok esetében is megfigyelhető: miközben a 100 vagy az annál több állategységgel rendelkező gazdaságok 74 százaléka részesült vidékfejlesztési támogatásban, addig a 20–100 között tartóknak már csak alig több mint a fele, az 5–20 közöttiek 29, az 5 állategységnél kevesebbet tartó gazdaságoknak pedig már csak 8 százaléka volt kedvezményezett. Átlagosan az állattartó gazdaságok 14 százaléka kapott vidékfejlesztési támogatást ebben a két évben. 

 

(Borítókép: Jelentős a támogatottak termelésben való szerepe Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.