Zuhan az orosz olajkitermelés

Az európai vásárlók elpártolnak az orosz energiahordozótól, de Ázsia jelentős tételeket vásárol fel.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 9:16
Prirazlomnaya oil platform
Prirazlomnaya oil platform Fotó: MAKSIM BLINOV
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szankciók miatt áprilisban napi másfél millió hordóval csökkenhet Oroszország olajtermelése, májusban pedig, amikor teljessé válik az embargó az Ukrajna elleni háború miatt, a kitermelés már napi hárommillió hordóval eshet vissza – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán ismertetett jelentésében.

Az orosz finomítók továbbra is csökkentik a termelést, és kezdenek megtelni az orosz tárolók, mert egyre több vevő pártol el ettől a forrástól.
A svájci–holland olajkereskedelmi vállalat, a Vitol Group az év végéig leállítja az orosz eredetű nyersolaj- és olajtermékek kereskedelmét – idézte az MTI a világ egyik legnagyobb szénhidrogén-kereskedője bejelentését. A Shell ­március elején közölte, hogy leállítja az orosz olaj minden azonnali (spot) vásárlását, fokozatosan megszünteti részvételét az összes orosz szénhidrogénprojektben, és bezárja oroszországi benzinkútjait, nem gyárt többé repülőgép-üzemanyagot és kenőanyagokat az országban.

Az IEA megjegyezte, hogy Ázsiában akadtak vevők az orosz olajra, jelentős kedvezménnyel vásároltak fel tételeket. Ugyanakkor a szervezet nem észleli azt, hogy növekedett volna a Kínába irányuló orosz olajexport.

Borítókép: Az orosz Prirazlomnoje olajmező a Pechora-tengeren – csökken a kitermelés (Fotó: Maksim Blinov/Sputnik via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.