Drágul a kőolaj a brüsszeli olajembargó tervére

Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja az orosz kőolajimportot, amelynek hírére erősödött a forint.

Magyar Nemzet
2022. 05. 04. 13:15
null
Spergau, 2022. április 27. A TotalEnergies Leuna olajfinomító a németországi Spergau közelében 2022. április 25-én. Karen Pittel, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakértõje szerint megoldhatónak tûnik az orosz kõolaj kiváltása más beszerzési forrásokból. Azonban a szén és az olaj behozatalának együttes megtiltása, miközben nem biztosítható az orosz gázszállítások folyamatossága, komoly gondot okozhatna. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyorsult a kőolaj árának emelkedése a nemzetközi piacokon azt követően, hogy az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolta. 

A forint erősödött arra az értesülésre, hogy másokkal ellentétben Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja az orosz kőolajimportot

– közölte a távirati iroda szerdán.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára röviddel délelőtt fél 12 után 3,25 dollár, azaz 3,10 százalék emelkedéssel 108,22 dolláron állt. Ezzel egy időben az északi féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 3,29 dollárral – 3,20 százalékkal – 105,70 dollárra nőtt.

Megírtuk: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló EP-vitában elmondta, hogy az az Oroszország elleni hatodik szankciócsomag részeként az EU hat hónapon belül fokozatosan megszüntetné az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

A Reuters brit hírügynökségnek egy uniós forrás azt mondta, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja orosz olajvásárlásait, addig felmentést kap a végrehajtás alól. 

Ez az értesülés erősítette a forintot: az euró 378,83 forintra gyengült a kora reggeli 381,08 forintról.

 

Borítókép: Az import betiltásának tervére hamar reagáltak a piacok (Fotó: Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.