Külföldön még szükség lehet szájmaszkra

Minden elővigyázatosság ellenére a külföldi nyaraláson is előfordulhat a Covid-fertőzés. Erre az esetre a széles körű utasbiztosítás, az otthoni teszt, a lázmérő és az orvosi maszk mellett nagy segítség lehet az adott ország szabályai szerint előzetesen összeállított utazási terv.

2022. 05. 22. 17:17
EGYIPTOM
EGYIPTOM Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok körében népszerű külföldi üdülőhelyeken, a szállodákban és a vendéglátóhelyeken már szinte mindenütt eltörölték vagy enyhítették a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos korábbi korlátozásokat, ahogy az egyes országokba történő belépés szigorú előírásait is. Ezzel együtt az óvatosság mindenütt általánosan jelen lesz idén nyáron, így például 

számítani kell rá, hogy a repülőtereken, pályaudvarokon, kikötőkben, illetve a szálláshelyeken érkezéskor hőkamerával, érintésmentesen megmérik az érkezők testhőmérsékletét. 

Emellett több országban előírás marad az orrot, szájat eltakaró maszk viselése és a másfél-két méteres távolságtartás a vendéglátóhelyeken, a múzeumokban, a közlekedési eszközökön vagy más nyilvános helyeken.

A Divehardtours.com arról tájékoztat, hogy arra is általánosan számítani lehet a szállodákban, például a svédasztalos étkeztetésnél, hogy a turisták nem mindenütt szedhetnek maguknak az ételekből vagy használhatják a kávégépet, hanem önkiszolgálás helyett egy pincér látja el a vendégeket, emellett szűkített étlap, kisebb kapacitás, kellő távolságra elhelyezett asztalok és többszöri kézfertőtlenítés lehetnek jellemzők a legtöbb étkezőhelyen. 

Tudomásul kell venni, hogy az aktuális járványügyi előírások bárhol váratlanul befolyásolhatják a szállodák, élményhelyek szolgáltatásainak igénybevételét,melyek a vírushelyzettől függően a vendégnek járó kártérítési kötelezettség nélkül is változhatnak – figyelmeztetnek az utazási szakértők.
 

Ajánlott az utazási terv

Előfordulhat, hogy a turista a külföldi nyaraláson igazoltan megfertőződik a koronavírussal. Ez a biztonságos turizmus érdekében továbbra is különleges eljárásrendet, jobbára önkéntes, súlyosabb esetben orvos által elrendelt karantént von maga után.

A célország közegészségügyi előírásainak ismerete alapvető fontosságú lehet, ezért indulás előtt tanácsos tájékozódni az éppen érvényes tudnivalókról és kötelezettségekről, például az utazást szervező irodánál, a helyi hatósági weboldalakon és a konzuli szolgálatnál, ahol a különféle védelmi helyzetekre előzetesen regisztrálni is lehet.

A covid gyerekeknél is okozhat gondot utazás alatt - Fotó: Éberling András

Sokat segíthet, ha a felkészülés során körültekintő utazási tervet készít a turista, akinek mindenképpen javasolt olyan utasbiztosítást kötnie, amely kiterjed a Covid–19-fertőzés egyes helyzeteire. 

Érdemes tájékozódni a kórházi ellátás feltételeiről is, mivel sok helyütt tetemes pluszkiadással járhat az orvosi, gyógyszertári ellátás, esetleg a kényszerűen meghosszabbított pihenés szállás-, vagy az idő előtti hazatérés útiköltsége. 

Fontos feljegyezni azt az ingyenesen tárcsázható segélyhívó számot is, amelyen az adott országban támogatást, útmutatást kaphat a megbetegedett utazó, például a karantén hatósági szabályairól.

A hotelek recepcióján vagy a magánszállásadójánál minden turista megkapja az alapvető támogatást: kérésre hívják az ügyeletet, míg többfelé a szállodában is van elérhető orvosi segítség. Ugyanakkor érdemes számításba venni az utazás tervezésekor, hogy a legtöbb országban kórházi ellátás esetén azonnal ki kell fizetni a felmerülő költségeket, amit utóbb a biztosító számla ellenében megtéríthet.

 

Testhőmérés reggelente

Az egyik leggyakrabban látogatott desztináció Horvátország, ahol minden, az EU területén és a WHO által engedélyezett vakcinatípust elfogadnak, és jelenleg csak a szociális és állami egészségügyi intézményekben szükséges az érvényes Covid-igazolvány vagy negatív teszt felmutatása, míg a karanténmentes határátlépéshez nincs különösebb előírás. 

Tudni kell viszont, hogy – akárcsak Szlovéniában – a horvátoknál országosan kötelező a maszkviselés minden olyan zárt helyiségben, ahol nem lehetséges tartani másoktól a kétméteres biztonsági távolságot, többek között a vendéglőkben is.

A más országokban is előforduló protokoll szerint Horvátországban a beutazást követő napokban reggelente testhőmérsékletet kell mérni, amely, ha meghaladja a 37,2 fokot, illetve ha előfordulnak a Covid-fertőzés tünetei, a turistának értesítenie kell a szállásadóját, aki tájékoztatja a háziorvosát, a területileg illetékes járványügyi ambulanciát, szükség esetén kihívja a mentőszolgálatot. A Horvát Közegészségügyi Intézet azt javasolja, hogy a betegség első tíz napjában az érintett minél kevesebb személyes kapcsolatot létesítsen, és csak a halaszthatatlan ügyeket intézze a szállásán kívül.

Vírusfertőzés esetén általánosan minden nyaralóhelyen kerülni kell a fizikai érintkezést, a nyilvános rendezvényeket, illetve tanácsos a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, a maszkviselés.

Az is javasolt, hogy ha megbetegedett, az utazó inkább a szálláshelyén készítse el az ételét, vagy rendeljen valamely étteremből, érintésmentes fizetéssel.

 

Tilos a vízipipa

Noha Európában már nem kötelező a maszk viselése a repülőkön, egyes légitársaságok mégis előírhatják azt, például a belföldi járatokon, az utasvárókban, a csomagfeladásnál, a transzferbuszokon. 

A reptereken, csomópontokban kihelyezett szűrőállomásokon lehetőség van érkezés után elvégezni a PCR-tesztet, amelynek eredményét általában a szálláshelyen maradva kell kivárni.

A spanyolországi légikikötőkben például szúrópróbaszerűen is elrendelhetik az antigéngyorstesztet, viszont nem kell karanténba vonulnia annak, aki tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló Covid–19-fertőzöttnek bizonyul. 

Pozitív teszteredmény, enyhébb tünetek esetén alapesetben a hotelszoba jelentette karanténban kell maradni az első negatív teszteredményig.

Görögországban öt napig kell ilyenkor a kereskedelmi szálláshelyen maradni, bár a tünetek megszűnésével a karantén hamarabb megszakítható, viszont akkor öt napig FFP2-maszkot kell viselni. 

Egyiptom ugyancsak keresett nyaralóhely, ahol – hasonlóan a török Riviérához – a szállodákban naponta többször fertőtlenítenek és például a nyilvános zuhanyzókat, jakuzzit, gőzfürdőt, szaunát nem mindenütt vagy csak korlátozottan lehet használni. 

A felelős turisztikai szolgáltatók a liftekben, a strandokon, a hotelek medencéi mellett vagy az üzletekben is kellő távolságtartást írnak elő, és különösen odafigyelnek a klímaberendezések, használati eszközök tisztítására.

Nem szabad meglepődni azon sem, hogy az idén számos tengerparti üdülőhelyen elmaradhatnak a zsúfolt diszkó- és animációs programok, helyettük az ülőhelyekről követhető műsorok szórakoztatják a nyári vendégeket. Egyiptomban emellett például továbbra is tilos a jellegzetes vízipipa használata, illetve a búvárprogramokon, régészeti lelőhelyeken való részvétel limitált, míg a bazárban a maszk viselése ajánlott, a hajókon és a sivatagi programokon pedig kötelező – ennek elmulasztását több országban helyszíni bírsággal büntetik.

(Borítókép: Egyiptomban is biztonságosabb a népszerű túrákon való részvétel. Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.