Új összetevők kerülhetnek az élelmiszerekbe

Rendkívüli kedvezményt kaptak a hazai élelmiszergyártók a Nébihtől. Az orosz–ukrán konfliktus miatt nehezen beszerezhető vagy drága alapanyagokat átmenetileg más összetevőkkel helyettesíthetik, az élelmiszerek biztonságát azonban továbbra is szavatolniuk kell a vállalkozásoknak.

2022. 05. 03. 13:00
null
20200416 Budapest A CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején. A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai élelmiszeriparban is rendkívüli helyzetet teremtett az orosz–ukrán háború, a fegyveres konfliktus hatására Európa-szerte nehézkessé vált egyes élelmiszeripari összetevők beszerzése, bizonyos alapanyagoknál pedig jelentős áremelkedéssel kell számolniuk a gyártóknak. A feldolgozók egy része a gyártás folyamatos fenntartása és a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen az eredeti receptúrában szereplő összetevők helyett más, alternatív alapanyagokat használni.

A zavartalan ellátás érdekében az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy új szabálygyűjteményt dolgozott ki, amely lehetővé teszi a gyártók számára, hogy ezt a lehető legkisebb adminisztráció és költség mellett tudják megtenni a vállalkozások. 

Bognár Lajos országos főállatorvos napokban megjelentetett határozatának köszönhetően a helyettesítő összetevőket nem kötelesek feltüntetni a feldolgozók, így a termékeket akár az eredeti csomagolásban is piacra vihetik. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mivel az előírt élelmiszer-jelölések használata rendkívüli terhet ró az élelmiszer-vállalkozókra. Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna. 

A főállatorvos a témában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszer-kínálathoz. 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás természetesen nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot. Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz kötött. A határozat szerint az érintett termékeknél a teljes felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre, vagy az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra is. Utóbbi esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébihnél is be kell jelenteniük az érintett termékeiket, és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat. 

A jelölésre vonatkozó könnyítés ugyanakkor néhány termékkörben nem alkalmazható: ilyenek például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek. Emellett továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán. 

– Az alapanyag-ellátási láncokban kialakult rendkívüli helyzetben olyan megoldást kellett keresnünk, amellyel a fogyasztók tájékoztatása nem szenved csorbát és emellett a gyártók is tudnak folyamatosan, a megszokott minőségben és mennyiségben élelmiszert biztosítani a hazai lakosság számára – húzta alá Bognár Lajos. Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója szerint a gyártók számára az elsődleges feladat, hogy figyeljenek az élelmiszerbiztonság fenntartására, és a termékek számos meghatározó paraméterére: így például az íz, az állag, az élvezeti érték és az eltarthatóság biztosítására.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára jelezte, a járványidőszak is bizonyította, hogy a kormány a szakmai szervezetekkel együttműködve tudott hozni olyan hatékony intézkedéseket, amelyek a váratlan, előre nem látható problémák megoldását segítették. 

A mostani kormány- és szaktárcadöntés is ebbe a sorba tartozik, a bejelentést számos szakmai konzultáció előzte meg, a piaci szereplők tapasztalatai segítették a végső döntést. – A jelenlegi intézkedésnél különösen fontos volt, hogy ne sérüljenek a vásárlók érdekei, ugyanakkor a vállalkozások terhei elviselhetők legyenek ebben a rendkívüli helyzetben. A legfontosabb közös cél az élelmiszerbiztonság fenntartása – mutatott rá a főtitkár.

Borítókép: a megváltozott receptúráról a fogyasztókat is tájékoztatni kell (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.