A kkv-k versenyképességét javítja a megújult Széchenyi-kártya program

Folytatódik a Széchenyi-kártya program, sőt a kormány az energiaválság okozta megnövekedett többletköltségek finanszírozásának könnyítése, valamint a hatékonyságnövelő és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése érdekében két új speciális hitelkonstrukciót is bevezet.

Fellegi Tamás Péter
2022. 06. 20. 15:02
PARRAGH László; NAGY Márton; LÓGA Máté
Budapest, 2022. június 20. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél (k), mellette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j) Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelõs államtitkár (b) a Széchenyi kártya program legújabb termékeirõl tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhetõ hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával - hangsúlyozta Nagy Márton a sajtótájékoztatón. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-világjárvány okozta gazdasági krízishelyzetben a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv, majd a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a Széchenyi-kártya programon keresztül is kiemelten támogatta a vállalkozásokat, amelyek részeként 2020 tavaszán a válság hatásait enyhítő Széchenyi-kártya program Plusz, majd 2021 nyarán a Széchenyi-kártya program GO! hiteltermékei kerültek meghirdetésre.

Jövő hónaptól a Széchenyi-kártya program MAX keretében új elemként indul el évi fix egy százalékos ügyfél által fizetendő kamaton a Széchenyi Energiakártya, amely 

az energiaválság által érintett vállalkozások számára kínál kedvező szabad felhasználású folyószámlahitelt, akár hároméves futamidőre. 

További újdonság, hogy a kormány az energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése érdekében a Széchenyi Beruházási hitel MAX-on belül egy évi fix 0,5 százalékos kamatszinten elérhető hiteltípust is bevezet, legfeljebb 400 millió forintos maximum igényelhető hitelösszeggel. 

A Széchenyi-kártya program MAX valamennyi hitelkonstrukciója 

a piaci kamatszintekhez képest jóval alacsonyabb, fix kamattal segíti a vállalkozások versenyképességének javítását, 

hozzájárul likviditási helyzetük megőrzéséhez, ugyanakkor ösztönzi a legkülönbözőbb beruházási elképzelések megvalósítását is.

 

A Széchenyi-kártya program MAX hiteltermékei:

  • Széchenyi-kártya-folyószámlahitel MAX: a napi működési költségek biztosításához. Az igényelhető hitelkeret a korábbi 100 millióról 250 millió forintra emelkedik, a hitel maximális futamideje ezentúl akár három év is lehet, évi fix 3,5 százalék (az Energiakártya esetén egy százalék) kamatozás mellett.
  • Széchenyi Likviditási hitel MAX: a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekhez, hároméves futamidőre, évi fix 3,5 százalék mellett.
  • Széchenyi Beruházási hitel MAX: szinte minden beruházási hitelcél finanszírozásához az agrárszektorban is. A hitel futamideje továbbra is maximum tíz év, az igényelhető hitelösszeg akár 400 millió forint. A konstrukció keretében finanszírozható hitelcélok köre kibővül, a hitel használható a klasszikus beruházási célok (mint pl. új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb tárgyi eszköz beszerzés) mellett hitelkiváltásra, üzletészvásárlásra, ezenkívül agrárcélú beruházások megvalósítására is. A hitel kamata évi fix 1,5 százalék, illetve az energiahatékonyság javítását és a technológiaváltást segítő hitelek esetén évi fix 0,5 százalék.
  • Széchenyi Mikrohitel MAX: a kormány döntése értelmében továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, illetve a hitelpiacon korlátozott hitelfelvételi lehetőséggel rendelkező, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások beruházási céljainak megvalósítására (pl. ingatlanvásárlás, egyéb tárgyi eszköz finanszírozásra) évi fix egy százalék kamat mellett. A hitel maximális futamideje tíz év.
  • Széchenyi Lízingkonstrukció MAX: pénzügyi lízingügyletek finanszírozására. A konstrukcióban a beruházási hitelek kiegészítéseként sor kerülhet mindenféle új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések és eszközök pénzügyi lízing keretében történő finanszírozására, akár tízéves futamidővel. A lízing kamata évi fix 3,5 százalék.

 

A program minden konstrukciója esetében a kamat a teljes futamidő alatt fix a vállalkozások kiszámítható teherviselése érekében.

A Széchenyi-kártya program MAX új konstrukciói egymilliótól akár 400 millió forint hitelösszegig, a teljes futamidő alatt fix kamattal, a kormány által biztosított kamat-, kezelésiköltség- és kezességidíjtámogatással, gyorsan, minimális adminisztrációval, a mikro-, kis-és középvállalkozások mindenkori finanszírozási igényeihez igazodó különböző típusú finanszírozási lehetőségekkel állnak a vállalkozások rendelkezésére.

A Széchenyi-kártya program MAX fenti elemei 2022 júliusától érhetők el országszerte a Széchenyi-kártya program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kavosz Zrt. regisztráló irodáiban. 

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél, mellette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár a Széchenyi-kártya program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.