FAO: Májusban is csökkentek az élelmiszerárak

Nyolc hónap töretlen emelkedés után májusban először jegyeztek fel csökkenést a tejtermékek és a növényi olajok világpiaci árában.

Magyar Nemzet
2022. 06. 03. 12:42
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áprilist követően májusban már második hónapja mérséklődtek az élelmiszerárak a világon, elsősorban a növényi olajok és a tejtermékek árcsökkenése hatására – közölte pénteken az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az úgynevezett élelmiszerár-indexe alapján, amely egy kereskedelemmel súlyozott mutató és az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag (növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek, cukor) nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A szervezet friss adatai szerint 

májusban az átfogó árindex 157,4 pont volt, ami 0,9 százalékkal múlta alul az áprilisit, amikor 0,8 százalékos árcsökkenést regisztráltak. 

Ezzel együtt tavalyhoz képest az élelmiszerárak 22,8 százalékkal voltak magasabbak az idei ötödik hónapban.

Mint kimutatták, a növényi olajok árindexe májusban átlagosan 3,5 százalékkal volt kisebb elsősorban a pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj világpiaci árának csökkenése miatt. 

A tejtermékek májusi árindexe átlagosan ugyancsak 3,5 százalékkal süllyedt áprilishoz képest. Az összes tejtermék világpiaci ára csökkent, a tejporé esett a legnagyobb mértékben, de jelentősen mérséklődött a vaj ára is.

Ez azért jelentős, mert 

nyolc hónap töretlen emelkedés után először jegyeztek fel csökkenést. 

A FAO cukorárindexe – a márciusi és az áprilisi meredek emelkedés után – átlagosan 1,1 százalékkal volt alacsonyabb – idézi a távirati iroda a jelentést, hozzátéve, hogy 

ez részben a korlátozott globális importkereslet következménye, illetve annak, hogy igen kedvezőek az indiai terméskilátások.

A gabonaárindex továbbra is növekedésben volt májusban (áprilishoz képest 2,2 százalékkal), a drágulás éves viszonylatban 39,7 százalék volt. Ezen belül a búza nemzetközi ára már a negyedik egymást követő hónapja nőtt: májusban 5,6 százalékkal volt magasabb az áprilisnál, és 56,2 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket. 

A búza árindexe már csak 11 százalékkal marad el a 2008 márciusában elért rekordszinttől. 

Az emelkedés részben az indiai búzaexport-tilalommal és a bizonytalan idei ukrán terméskilátásokkal függ össze.

A FAO húsárindexe ugyancsak növekedést mutat az előző hónaphoz képest fél százalékkal, amivel rekordszintre ugrott. Ennek az az oka, hogy 

a baromfihúsár meredek növekedését csak részben ellensúlyozta a sertés- és juhhús árának csökkenése. 

A marhahúsár ugyanakkor stagnált áprilishoz viszonyítva.

Borítókép: A búza ára idén erősen függ az ukrán termelés kilátásaitól (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.