időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Többségében támogatják a rendszámalapú benzinárat

Kincses Krisztina
2022.06.17. 05:50 2022.06.17. 10:45
Többségében támogatják a rendszámalapú benzinárat

A magyar választók 73 százaléka egyetért azzal, hogy csak a magyar rendszámú autókba lehessen kedvezményes áron üzemanyagot vásárolni – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az adatok szerint az intézkedés támogatói abszolút többségben vannak a kormánypárti és a baloldali szavazók körében is.

A Nézőpont Intézet kutatásából jól látszik, miközben a magyar választók háromnegyede támogatja, hogy csak a magyar rendszámú autókba lehessen kedvezményes árú üzemanyagot vásárolni, mindössze egyötödük, 21 százalékuk nem ért egyet az intézkedéssel.

A kormánypárti szavazók körében 87 százalékkal döntő többségben vannak az intézkedés támogatói az azt inkább elutasítókkal szemben, az ő arányuk tíz százalék. Szintén többségben vannak a kormányzati intézkedéssel egyetértők a baloldali szavazók körében 53 százalékkal, az egyet nem értők aránya körükben 39 százalék.

Orbán Viktor: Maradnak az árstopok

A kormány döntése értelmében meghosszabbítják az élelmiszer- és a benzinárstopot, illetve a a hitelmoratóriumot és a kamatstopot.

A kettős benzinár pozitív megítélésében nincs jelentős különbség a fővárosi és a vidéki szavazók véleménye között – hívja fel a figyelmet az intézet. Míg a budapestiek 70 százaléka támogatja és 24 százaléka ellenzi, addig a Budapesten kívül élők 73 százaléka ért egyet és mindössze 21 százaléka nem ért egyet az intézkedéssel.

A magyar rendszámú autókra vonatkozó kedvezményes benzinár támogatottsága minden társadalmi csoportban jelentős, ami a kormány számára erős felhatalmazást jelent a Brüsszellel folytatott vitában.

Mint ismert, Magyarországon a magyar rendszámú autókba kedvezményes, 480 forintos áron vásárolható benzin, szemben a nemzetközi szinten tapasztalt, literenkénti 800-1000 forintos üzemanyagárral. Brüsszel az uniós szabályokra hivatkozva eltörölné az intézkedést, a magyar kormány pedig meg kívánja tartani a magyarokat védő rendelkezést.

A Nézőpont Intézet ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív kutatása a rendkívüli válságkezelő intézkedések társadalmi megítélését vizsgálva arra keresett választ, hogy mit gondolnak a választók a kettős benzinárról.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Molnár Péter/Hajdú-Bihari Napló)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.