Változtat a receptúrákon a háború

Alaposan felborította az élelmiszeriparban hosszú évek alatt kialakult egyensúlyt a Covid-járvány, az orosz–ukrán konfliktus pedig tovább rontott a helyzeten. Bár egyelőre csupán egyetlen gyártó jelezte, hogy az alapanyag-ellátási zavarok miatt ezentúl napraforgóolaj helyett disznózsírral készíti a termékeit, a jövőben várhatóan megszaporodik majd azon élelmiszer-feldolgozók száma, amelyek alapanyag-helyettesítésre kényszerülnek.

2022. 06. 09. 6:24
null
Gávavencsellõ, 2021. június 29. Vásárló a megújult élelmiszerüzletben a Privát Max Kft. beruházás-átadója elõtt Gávavencsellõn 2021. június 29-én. A 100 millió forint értékû beruházásból 350 négyzetméteresre bõvült élelmiszerüzlet 14 állandó munkatársat foglalkoztat. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai élelmiszergyártók, az ugrásszerűen megnövekedett energia- és alapanyagköltségek mellett számos esetben a szükséges összetevők beszerzése is akadozik. A háborús helyzetre tekintettel – a gyártás folytonossága és a lakosság ellátása érdekében – az agrárminiszter nemrég rendeletben tette lehetővé a feldolgozók számára, hogy ideiglenesen eltérjenek az eredeti receptúrától, és a nehezen beszerezhető alapanyagokat mással helyettesítsék. Mindezt úgy, hogy a változás a gyártóknak se okozzon komolyabb költséget, így a termék nevét és annak csomagolását sem kell megváltoztatniuk. A feldolgozóknak cserébe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) kell jelezniük, hogy mely összetevőt mivel helyettesítenek az adott termékben.

A hatóság a honlapján teszi közzé a bejelentett módosításokat, így a fogyasztók is könnyen tájékozódhatnak. A Nébih oldalán máig csupán egyetlen konzervipari szereplő jelezte, hogy napraforgóolaj helyett ezentúl sertés-zsírral készülnek a termékei.

Az orosz–ukrán konfliktus ugyanakkor egyelőre nem látszik enyhülni, az ellátási láncokban kialakult nehézségek megoldásához ráadásul a háború esetleges gyors lezárását követően is hosszabb időnek kell eltelnie, ezért a fent említett könnyítéssel várhatóan több gyártó is él majd a jövőben.

Mindezt Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója is megerősítette. A szakember szerint bár egyelőre csupán egyetlen gyártó jelezte hivatalosan az alapanyag-változást a Nébihnél, több olyan feldolgozó is lehet, amely változtatni kényszerült a receptúrán, a módosítást azonban a csomagoláson jelezte. Ez esetben ugyanis nincs bejelentési kötelezettség.

Vörös Attila lapunknak azt mondta: az ágazatban működő vállalkozások nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a fogyasztókat lehetőség szerint változatlan minőségű termékekkel lássák el.

Az alapanyagok beszerzése ugyanakkor jelentős logisztikai és üzletviteli feladatot jelent. – Vannak vállalkozások, amelyek könnyebben meg tudják oldani ezt a feladatot, míg mások nem járnak sikerrel. Minden valószínűség szerint emelkedni fog azon gyártók száma, amelyeknek helyettesítő alapanyagot kell használniuk a jövőben – fogalmazott.

Vörös Attila szerint az ellátásban  nem kell fennakadásokra számítani. Ahogyan a Covid-járvány idején is gyorsan alkalmazkodtak a gyártók az új helyzethez, úgy a háború okozta nehézségeken is túllendülnek majd. Azt azonban az ügyvezető igazgató is elismerte, hogy a helyzet nem éppen rózsás az ágazatban. Már a háború előtt komoly nehézségekkel kellett szembenézni, az energiaár-robbanás és az alapanyagok drágulása feladta a leckét a cégeknek. A háború kitörése csak fokozta a nehézségeket: felborultak azok a csatornák és rendszerek, amelyek korábban jól működtek.

Szerinte már a járvány alatt felborultak a korábban megszokott folyamatok a termelésben, és az akkor kialakult kényes egyensúlyt borította most fel újra a háború. Az árak alakulásáról megjegyezte: mindenki a saját bőrén tapasztalhatja a drágulást, szinte nincs olyan termék a boltokban, aminek ne emelkedett volna az ára az elmúlt hónapokban. És hogy meddig folytatódhat az élelmiszerek drágulása?

– A jelenlegi helyzetben nem lehet jóslatokba bocsátkozni, az azonban bizonyos, hogy a gyártók a termelési költségeik drasztikus emelkedését, különösen az elmúlt évek fokozott nehézségeit figyelembe véve, kénytelenek az áraikban érvényesíteni – mondta Vörös Attila.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.