Nincsenek könnyű helyzetben a hazai élelmiszergyártók, az ugrásszerűen megnövekedett energia- és alapanyagköltségek mellett számos esetben a szükséges összetevők beszerzése is akadozik. A háborús helyzetre tekintettel – a gyártás folytonossága és a lakosság ellátása érdekében – az agrárminiszter nemrég rendeletben tette lehetővé a feldolgozók számára, hogy ideiglenesen eltérjenek az eredeti receptúrától, és a nehezen beszerezhető alapanyagokat mással helyettesítsék. Mindezt úgy, hogy a változás a gyártóknak se okozzon komolyabb költséget, így a termék nevét és annak csomagolását sem kell megváltoztatniuk. A feldolgozóknak cserébe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) kell jelezniük, hogy mely összetevőt mivel helyettesítenek az adott termékben.
A hatóság a honlapján teszi közzé a bejelentett módosításokat, így a fogyasztók is könnyen tájékozódhatnak. A Nébih oldalán máig csupán egyetlen konzervipari szereplő jelezte, hogy napraforgóolaj helyett ezentúl sertés-zsírral készülnek a termékei.
Az orosz–ukrán konfliktus ugyanakkor egyelőre nem látszik enyhülni, az ellátási láncokban kialakult nehézségek megoldásához ráadásul a háború esetleges gyors lezárását követően is hosszabb időnek kell eltelnie, ezért a fent említett könnyítéssel várhatóan több gyártó is él majd a jövőben.
Mindezt Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója is megerősítette. A szakember szerint bár egyelőre csupán egyetlen gyártó jelezte hivatalosan az alapanyag-változást a Nébihnél, több olyan feldolgozó is lehet, amely változtatni kényszerült a receptúrán, a módosítást azonban a csomagoláson jelezte. Ez esetben ugyanis nincs bejelentési kötelezettség.