időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

A Nébih is megerősítette: biztonságosak a hazai gyümölcsök és zöldségek

Köpöncei Csilla
2022.05.30. 17:30
A Nébih is megerősítette: biztonságosak a hazai gyümölcsök és zöldségek

Biztonsággal fogyaszthatók a hazai zöldségek és gyümölcsök – erősítette meg a Nébih. Bár a hatóság néhány esetben az idén is talált problémás árut a piacon, de megbetegedést egyik esetben sem okozott a termék. Ahhoz ugyanis a növényvédőszer-maradványt tartalmazó gyümölcsből emberfeletti mennyiséget kellene nap mint nap elfogyasztani.

Nincs baj a hazai boltokban és piacokon kapható zöldségekkel és gyümölcsökkel, a termények nem tartalmaznak az európai uniós átlag feletti mértékben káros növényvédő szereket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság ezzel megerősítette a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb által korábban korábban közölt tájékoztatást

A sajtóban korábban többször megjelent rémhírekkel ellentétben biztonsággal fogyaszthatók az itthon termett zöldségek és gyümölcsök. 

A vizsgálatok tapasztalatai szerint a magyar termékek összességében biztonságosak, a gazdák tisztában vannak a felelősségükkel, és annak megfelelően végzik termelő munkájukat – írta közleményében a hivatal. A termények növényvédőszermaradék-tartalmát éves monitoring terv alapján a Nébih folyamatosan ellenőrzi. Tavaly összesen 15 termékben mért a hatóság laboratóriuma kifogásolható növényvédőszer-maradékot, az idén pedig eddig hat alkalommal találkoztak ilyen növényi áruval a szakemberek. 

A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy emberi megbetegedést ezek az esetek nem okozhattak. Ahhoz ugyanis, hogy egy növényvédőszer-maradékkal szennyezett áru gondot okozzon, naponta emberfeletti mennyiséget kellene belőle elfogyasztani. 

A Nébih, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara a félreértések és a feleslegesen keltett pánik elkerülése érdekében tájékoztatót tett közzé. Eszerint az itthon használható hatóanyagokat – azokat is, amelyeket a forgalomból korábban kivont szerek helyettesítésére jelöltek ki – szigorú, európai uniós szintű jogszabályok alapján engedélyezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármely uniós tagállamnak kizárólag akkor van joga valamely hatóanyagból növényvédelmi készítmények forgalmazását és felhasználását engedélyezni, ha az adott hatóanyagot az EU jóváhagyta. A helyettesítésre jelölt hatóanyagok használata tehát nem magyar sajátosság, az EU-ban engedélyezett a felhasználásuk. Ráadásul a kockázatosságuk miatt csak megfelelő szakmai végzettségű szakember felügyelete és felelősségvállalása mellett alkalmazhatók Magyarországon. 

A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban működik a világon a legszigorúbb és a legmegbízhatóbb növényvédőszer-engedélyezési rendszer, az engedélyezett hatóanyagokat pedig rendszeresen felülvizsgálják a szakemberek. 

A gazdák gyakran tapasztalhatják, hogy a régi, jól bevált hatóanyagok napjainkban már nem felelnek meg az előírásoknak, ezért visszavonják őket. A fejlesztések azonban gyakran nem tudják követni a visszavonások ütemét, így egyre kevesebb növényvédő szer áll a termelők rendelkezésére. A helyettesítésre jelölt hatóanyagot tartalmazó készítmények használata pedig éppen azért nőtt meg, mert az unióban kivonták a forgalomból a környezetre és az emberi egészségre lényegesen nagyobb kockázatot jelentő hatóanyagokat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Pesthy Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.