Októbertől repülővel is elérhető Kolozsvár Budapestről

A járatot egy nemrég létrehozott román cég, az Air Connect indítja. Az első gép október 15-én száll fel Kolozsvárról.

Airconnect
Airconnect Forrás: wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősztől repülővel, valamivel több mint egy óra alatt lehet Budapestről Kolozsvárra utazni. A járatot egy frissen létrehozott román cég, az Air Connect indítja. Az első gép október 15-én száll fel Kolozsvárról, Budapest célállomással. A Szabadság című kolozsvári napilap beszámolója szerint a még csak tesztelésre szánt foglalási weboldalon a menettérti jegy jelenleg 100-150 euróba kerül. 

A járatok hetente kétszer, kedden és szombaton közlekednek. A menetrend szerinti tervezett repülési idő 1 óra 15 perc. 

Az ATR 72–600-as típusú repülőgép kapacitása 68 hely. Az Air Connect júliusban kezdte meg működését. A vállalat romániai üzletemberek tulajdonában van. 

Az Air Connect a negyedik román tőkéjű légitársaság az állami Tarom, a fapados Blue Air és a kizárólag charter járatokat működtető Animawings mellett.

A Kolozs megyei önkormányzat által működtetett kolozsvári nemzetközi repülőtér forgalma az idei év eleji becslések szerint 2022-ben ismét meghaladja majd a kétmilliós utasszámot. A pandémia előtti csúcsidőszakban, 2019-ben 2,9 milliós forgalmat produkált a légikikötő. A megye önkormányzata nagymértékű fejlesztéseket tervez, középtávon a hétmilliós utasszám elérése a cél. 

 

– A térség legdinamikusabban fejlődő repülőtere egyben Erdély kapuja is – fogalmazott a Maszol portálnak korábban Antal Géza, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Mint mondta, a mintegy 350 alkalmazottal működő repülőtér fejlődésének elemzésekor nem lehet eltekinteni Kolozsvár fejlődési ritmusától és attól a gazdasági és társadalmi közegtől, amely meghatározta az elmúlt évtizedben a várost. Hozzátette: 

az autópályák hiánya valamennyi erdélyi repülőtérnek kiugrási lehetőség, mert ameddig nem lehet kényelmesen és gyorsan közlekedni a szárazföldön, addig a légi közlekedés az egyetlen alternatíva.

Budapestről jelenleg is van repülőjárat Erdélybe. A Wizzair gépei marosvásárhelyi célállomással szállnak fel a magyar fővárosból. A fapados cég áprilistól heti kettőről ötre növelte a Budapestet Marosvásárhellyel összekötő járatok gyakoriságát; kedden, szerdán, csütörtökön, szombaton és vasárnap indulnak és érkeznek gépek.

 

Borítókép: Az Air Connect légicéget a közelmúltban hozták létre (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.