Magyarország támogatja az uniós pénzügyi segítséget Ukrajna részére

Magyarország más tagállamokhoz hasonlóan kész garanciavállalással támogatni az Ukrajna megsegítését szolgáló uniós pénzügyi források kifizetését – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek pénteki informális tanácskozása után Prágában.

Forrás: MTI2022. 09. 09. 16:47
null
Nikopol, 2022. augusztus 16. Romot takarít egy férfi egy találatot kapó nikopoli lakóházban 2022. augusztus 15-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost. MTI/AP/Kosztyantin Liberov Fotó: Kosztyantin Liberov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszter emlékeztetett:

hazánk eddig is jelentős, több mint 28 milliárd forint értékű segítséget nyújtott Ukrajnának, és már kilencszázezernél is több menekültet fogadott.

A magyar kormány álláspontja a kezdetektől fogva változatlan: mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség, fegyverszállítmányokat továbbra sem engedünk át az országon – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: ugyanakkor támogatjuk az igazságos tehermegosztáson alapuló, a háború kárait mérséklő pénzügyi segítséget Ukrajna részére.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajnával szomszédos tagállamok – így Magyarország is – számos olyan anyagi terhét viselik a háború következményeinek, amelyet más tagállamok nem. Kijelentette: a közös segítségnyújtásnál ezt a szempontot is figyelembe kell venni.

Az Európai Unió és pénzügyi intézményei 2014 és 2021 között eddig már közel ötmilliárd eurót folyósítottak Ukrajna számára öt hitelcsomag formájában. Emellett a háború kitörésére tekintettel az uniós állam- és kormányfők májusban megállapodtak egy további kilencmilliárd eurós pénzügyi segélycsomag folyósításáról. Ebből egymilliárd eurót már augusztusban megkapott Ukrajna. A mostani találkozójukon az uniós pénzügyminiszterek további ötmilliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még ez év folyamán egy újabb hárommilliárd eurós támogatás követhet – közölte a Pénzügyminisztérium.

Borítókép forrása: MTI/AP/Kosztyantin Liberov

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.