Oroszország uralja a globális atomenergia-piacot

Oroszország adja a világ nukleáris fűtőanyagának mintegy negyven százalékát, és kiépített urándúsító kapacitásai megközelítik a világon rendelkezésre álló összkapacitás felét – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 09. 19. 7:29
null
Szentpétervár, 2018. április 29. A Greenpeace környezetvédelmi szervezet által közreadott kép a szentpétervári hajógyárban megépített Lomonoszov Akadémikus nevû úszó atomerõmûrõl vízre bocsájtása után 2018. április 28-án. Az úszó erõmûvet a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve Murmanszba vontatják, ahol reaktorait nukleáris fûtõanyaggal töltik fel. A tengeri atomerõmû várhatóan 2019-ben kezd majd áramot termelni a távol-keleti Csukcsföld közelében. (MTI/EPA/Nikolaj Gontar) Fotó: Nikolaj Gontar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjaink energiaválsággal sújtott világában felértékelődik az atomenergia szerepe. Azonban minden, az atomenergiával kapcsolatos kérdésben benne rejlik az Oroszország-dilemma. Hogyan viszonyuljon az adott vállalat, ország egy olyan energiatermelő ágazathoz, amelyben mind a fűtőanyagot, mind pedig a kiégett fűtőelemek tartós tárolását illetően Oroszország nemzetközi méretekben igen jelentős – egyes esetekben domináns – szerepet tölt be?

A globális helyzetet regisztráló World Nuclear Association adatai szerint Oroszországnak csaknem félmilliárd tonnás (urán-hexafluoridban kifejezett) uránérctartaléka van, amely a világon rendelkezésre álló mennyiség 8 százaléka. Ezzel a világ öt legnagyobb uránérckészletekkel rendelkező országához tartozik. Egyetlen az atomhatalmak között ebben a klubban, mert a másik négynek (Ausztrália, Kazahsztán, Kanada és Namíbia) nincs atomfegyvere.

A világ legnagyobb uránérckitermelői
 

Az atomerőművek építésében Oroszország világelső: 2012 és 2021 között tizenöt atomerőmű építését indította el a Roszatom külföldön. Összehasonlításképpen: ugyanebben az időszakban Dél-Korea négy, Kína és Franciaország két-két reaktor építésébe kezdett külföldön. A nyomottvizes (PWR) technológiára épített oroszországi megoldást, a VVER-t tizenegy ország használja, köztük Magyarország, Bulgária, Csehország és Finnország. Emellett Egyiptom, Törökország és Argentína is orosz technológiájú atomerőműveket építtet, illetve tervez építtetni – olvasható a VG-n.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Borítókép: aq szentpétervári hajógyárban megépített Lomonoszov Akadémikus nevű úszó atomerőmű vízre bocsájtása 2018. április 28-án (Fotó: MTI/EPA/Nikolaj Gontar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.