időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Új koncepció a balatonvilágosi településrész, az Aligaliget fejlesztésében

Forrás: MTI–OTS
2022.09.21. 10:45 2022.09.21. 14:36
Új koncepció a balatonvilágosi településrész, az Aligaliget fejlesztésében

Balatonvilágos Község Önkormányzatával kezdeményeztek egyeztetést az egykori Club Aliga új tulajdonosai. A kétoldalú megbeszélésen a Bayer Property Zrt. képviselői felvázoltak egy három ütemben tervezett fejlesztési koncepciót, melyben szerepel a leromlott állagú kikötő rekonstrukciója, strandfejlesztés, lakóingatlanok építése és egy főtér (Agóra) létrehozása is. A felek közös érdekeik figyelembevételével folyamatos egyeztetések mellett működnek együtt a jövőben.

Az egyeztetés egyik legfontosabb üzenete, hogy a terület reorganizációja során kiemelt figyelmet kap a környezet megóvása, a funkciók megtartása és az emberközpontú fejlesztési irányok teljesítése. A fejlesztés eredményeként létrejövő újrahasznosított településrész továbbra is bejárható marad és megtartja közfunkcióját. 

A lakosság részéről megfogalmazott parthoz való lejutás lehetőségét a beruházó a jövőben is biztosítja.

Az Aligaliget teljes, 47 hektáros területére vonatkozó beruházás értéke meghaladja a százmilliárd forintot, melyből a fejlesztő közel tízmilliárd forint értékű, közcélú infrastrukturális fejlesztést is tervez megvalósítani.

Az elkövetkezendő időszakban a beruházó elvégzi a kikötő régen várt átépítését és bővítését, korszerűsíti a strandot és lakó-, illetve üdülőingatlanokat épít.
A tervek között szerepel egy Agóra létrehozása is szolgáltató, kereskedelmi és vendéglátóipari létesítményekkel, amely főtérfunkciójával integrálja a létrejövő Aligaligetet a település egészéhez, ezzel fontos közösségi funkciót is ellátva.

A képviselő-testület a területre vonatkozó kormányrendelet nyújtotta beépítési lehetőségek kapcsán kifejtette, hogy az nem összeegyeztethető a település érdekeivel.

A terület tulajdonosa kinyilatkoztatta, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint meghatározott építési paraméterek tekintetében önkorlátozó módon, a beépítési maximumokat nem meríti ki.

A felek közös érdekek figyelembevételével, transzparens módon, folyamatos egyeztetések mellett működnek együtt a jövőben. Balatonvilágos a fejlesztés által nem csak adóbevételekkel és az infrastruktúra jelentős javulásával gyarapodik, hiszen az Aligaliget településrész létrejöttével vonzó turisztikai lokációvá lép elő a jövőben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.