Hazánk vonzó célpont Kazahsztánnak

Kazahsztán Magyarországot kulcsfontosságú partnerének tekinti Közép- és Kelet-Európában, valamint az Európai Unióban. Az együttműködésben rejlő lehetőségek óriásiak – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Kushimov Nurkhat, a kazah Pénzügyi Szolgáltatásokat Szabályozó Bizottság vezérigazgatója.

Horváth Éva
2022. 09. 21. 10:13
null
Fotó: MNB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jelenlegi geopolitikai kihívások mellett nem titok, hogy az országok és a pénzügyi intézmények nehéz időket élnek át, és az üzleti fórumok sokat segítenek abban, hogy bővítsük partnerkapcsolatainkat – mondta a Magyar Nemzetnek Kushimov Nurkhat, az Astana Financial Services Authority (a kazah Pénzügyi Szolgáltatásokat Szabályozó Bizottság, AFSA) vezérigazgatója, aki részt vett a Budapest Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen.
Mint emlékeztetett, nem véletlen, hogy Kazahsztán első közép-európai központi nagykövetsége éppen Budapesten nyílt meg. 

Magyarországot kiemelt fontosságú partnernek tekintik Közép- és Kelet-Európában, valamint az Európai Unióban. Óriási, még kiaknázatlan lehetőségek vannak a két ország együttműködésében, amelynek külön egyedisége, hogy Kazahsztán és Magyarország közös értékekkel és történelmi gyökerekkel rendelkezik – utalt rá az Astana Financial Services Authority vezérigazgatója. Majd kiemelte: Kazahsztán a FÁK-országok közül Magyarország négy legnagyobb kereskedelmi partnere között van, Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország után. Kazahsztán fő exportcikkei az olajtermékek, a gépek és berendezések alkatrészei, valamint a csövek. Az ország fő importcikkei pedig a gyógyszerek, higiéniai termékek, rovar- és gyomirtó szerek, gyógyszeripari és más termékek.


Az AFSA Pénzügyi Szolgáltatások Szabályozó Bizottsága az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) a belföldi és külföldi pénzügyi, piaci és kiegészítő szolgáltatások szabályozó felügyelete. Az AIFC független joghatóság Kazahsztánban, amelynek története 2018-ra nyúlik vissza, s alig négy év alatt Eurázsiában egyedülálló pénzügyi szolgáltatási központtá vált. Ötvözi a szokásjogot és az iszlám pénzügyeket, integrálja a fintechet, a zöldbefektetéseket és a személyes vagyonkezelést – adott némi betekintést a kazah intézmény működésébe Kushimov Nurkhat. Az AIFC ad otthont továbbá a Nemzetközi Választottbírósági Központnak, az AIX-nek (AIFC Exchange), az Expat központnak, a Szakmai Továbbképzési Hivatalnak és más intézményeknek.

Az AIFC-ben számos magyar cég is képviselteti magát. Így például a Magyar Eximbank, amely számos, az AFSA által szabályozott társaságban szerepel. – Az AIFC működésével megnyílhat Nagy-Közép-Ázsia a magyar vállalkozások előtt, ahova minél több szereplőt várunk – hangsúlyozta a szakember. –Érdekeltek vagyunk a magyarországi beruházási projektek számának növelésében. Ehhez minden szükséges feltételt megteremtettünk. Az AIFC-n keresztül elérhető az Eurázsiai Gazdasági Unió egységes piaca, a közép-ázsiai és nem mellékesen a hatalmas kínai piac is.

Az AIFC fő célja, hogy az Eurázsiai Gazdasági Uniót (EAEU), Közép-Ázsiát és a Kaukázust összekötő egyetemes platformmá váljon. Ezenkívül tervezik az EAEU és a kínai selyemút-kezdeményezés összekapcsolását, valamint az AIFC-n keresztül a selyemút ­közép-ázsiai projekt finanszírozási láncainak kiépítését. Talán éppen ezért az AIFC-t már most pénzügyi oázisnak nevezik ­Eurázsia szívé­ben. 

A mai napig az AIFC-platformon keresztül vonzott befektetések volumene 6,9 milliárd dollárt tett ki.

– Ami a kínai pénzügyi intézményeket illeti – tért ki rá a vezérigazgató –, az AIFC azon dolgozik, hogy a vezető kínai pénzügyi intézményekkel szoros együttműködésben létrehozzon egy platformot a selyemút-kezdeményezés projektjeinek finanszírozására és kiépítésére. Partnereink szándékainak komolyságát tükrözi, hogy a Selyemút Alap, a kezdeményezés üzemeltetője tulajdonos az AIX, az AIFC Exchange saját tőkéjében. A Shanghai Stock Exchange szintén az AIFC Exchange egyik részvényese.
 

– Magabiztosan állíthatom – fogalmazott Kushimov Nurkhat –, hogy jelenleg Kazahsztán rendelkezik a legjobb feltételekkel a külföldi befektetések számára régiónk más országaihoz képest, amiben nagy szerepe van az AIFC-nek is. Mostani, a Budapesti Eurázsiai Fórum keretében tett magyarországi látogatásom során is számos üzleti találkozót tervezek a magyar vállalkozások képviselőivel – fűzte hozzá.

Borítókép: Kushimov Nurkhat, a kazah Pénzügyi Szolgáltatásokat Szabályozó Bizottság vezérigazgatója. (Fotó:MNB)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.