Nehéz tél vár a kontinensre

– Moszkvának semmi köze ahhoz, amivel az európaiaknak ezen a télen szembe kell nézniük, a Nyugat a hibás a globális energiaválságért – mondta egy tegnapi rendezvényen Vlagyimir Putyin orosz elnök. Jelezte: Oroszország készen áll arra, hogy megindítsa a szállításokat az Északi Áramlat 2 vezeték még működő szakaszán. A Gazprom vezetője, Alekszej Miller pedig azt vetítette előre, hogy Európa nem vészeli át a telet.

Munkatársunktól
2022. 10. 13. 7:55
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2022. október 10. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz területek újonnan megválasztott kormányzóival tanácskozik videokonferencia keretében Szentpéterváron 2022. október 10-én. MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oroszország kész újraindítani a gázszállításokat az Északi Áramlat 2 gázvezeték egyik, még működő szakaszán keresztül – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap az idei Orosz Energiahét nemzetközi fórumon. Hozzátette: Oroszország mindig teljesíti kötelezettségeit, és ez különbözteti meg őt a nyugati országoktól. 

A labda az Európai Unió térfelén pattog. Ha akarják, akkor csak meg kell nyitniuk a csapot

 – fogalmazott Putyin.

Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeket több mint két hete négy helyen robbantották fel, ezek következtében a két vezetékpár három vezetékén keletkeztek károk. Putyin szerint a gázvezetékeket ért támadások célja „az egész európai kontinens energiabiztonságának aláásása volt”. Hozzátette, a sérüléseket meg lehet javítani, de ennek csak működés és biztonsági garanciák mellett van értelme.

– A Balti-tenger fenekén fekvő Északi Áramlaton elvesztett tranzitmennyiséget a Fekete-tenger térségébe is áthelyezhetnénk, és így az üzemanyagunk, a földgázunk Európába történő szállításának fő útvonalai Törökországon keresztül haladnának, ott létrehozva Európa legnagyobb gázcsomópontját, természetesen akkor, ha partnereink érdekeltek ebben és gazdaságilag is megvalósítható – ismertette a terveit Putyin.

Az orosz elnök az egekbe szökő energiaárakra is kitért beszédében: elmondta, Moszkvának semmi köze ahhoz, amivel az európaiaknak ezen a télen szembe kell nézniük – álláspontja szerint a Nyugat a hibás a globális energiaválságért. 

Hangsúlyozta, az emelkedő energiaköltségekért a legszegényebb országok fizetik a legnagyobb árat.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője (Fotó: Europress/AFP)

A Gazprom vezetője, Alekszej Miller ugyanakkor arról beszélt szerdán az Orosz Energiahét rendezvényén, hogy az Északi Áramlat helyreállítása egy évnél is tovább fog tartani, és a németországi föld alatti tárolókban lévő gáz mennyisége alapján Európa nem vészeli át a telet – ez a mennyiség ugyanis csak mintegy két és fél hónapra elegendő. 

Miller a konferencián felszólalva az orosz elnök felhívását megismételve azt mondta, Törökországban Európa legnagyobb gázközpontját kellene létrehozni – ismertette a Világgazdaság.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök  (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.