„Veszélyben a német–magyar sikertörténet”

Veszélyben a közös német–magyar gazdasági sikertörténet – jelentette ki a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet (Ost-Auschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetője hétfőn Berlinben egy német–magyar gazdasági fórumon, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök látogatása alkalmából rendeztek.

Forrás: MTI2022. 10. 10. 19:26
ORBÁN Viktor
Berlin, 2022. október 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ beszédet mond Berlinben, a magyar-német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon 2022. október 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Philipp Haussmann a kormányfő részvételével tartott fórumon hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatát kölcsönös előnyöket biztosító erős partnerség jellemzi, az pedig jó és fontos, hogy a magyar gazdaság változóban van, amit az elektromobilitás, az autonóm vezetés és más új technológiák területén elindított jelentős beruházások mutatnak.

Azonban aggodalmat okoznak szerinte azok a nehézségek, amelyekkel a Magyarországon tevékenykedő német cégek egyes, a kormány által stratégiainak minősített szektorokban szembesülnek. 

Ilyen szektor a távközlés, az építőanyag-termelés, a hulladékfeldolgozás, a banki és a biztosítási szolgáltatások, és újabban a kiskereskedelem is.

Ezekben a szektorokban a kormány azt akarja elérni, hogy „nemzeti bajnokok” – a piacukon a legerősebbnek számító, magyar tulajdonú cégek – fejlődjenek ki, ami legitim törekvés. Ugyanakkor az érintett német vállalkozások körében egyre többeknél érlelődött meg az a gyanú, hogy nem látják őket szívesen – mondta.

Nehézségeik közé tartoznak a szektorális különadók, és úgy érzik, hogy átláthatatlanok az engedélyezési és a közbeszerzési eljárások és nincs fair hozzáférésük az igazságszolgáltatáshoz – tette hozzá.

Mindez elbizonytalanodáshoz vezet és veszélybe sodorja a német–magyar »közös sikertörténetet« 

– fejtette ki Philipp Haussmann, aláhúzva, hogy a liberális gazdasági rend és a német vállalatok közreműködésének feltétele a beruházások biztonsága, a fair közbeszerzési rendszer és a jogállami keretrendszer.

Arról is szólt, hogy a német gazdaság szereplői gyors megegyezést kívánnak az európai uniós támogatások ügyében. 

Hangsúlyozta továbbá, hogy a német gazdaság feltétel nélkül támogatja az Oroszországgal szemben az Ukrajna ellen indított háborúja miatt kivetett szankciókat.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő beszédet mond Berlinben, a magyar–német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon 2022. október 10-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.