Lehet-e ingatlant vásárolni harmincmillió forintért?

A belvárosi V. kerületben harmincmillió forint egy 27 négyzetméteres lakás vásárlására elegendő, Salgótarjánban viszont egy tágas családi ház is kijön ekkora összegből. Országrésztől, településtől, Budapesten belül pedig kerülettől is nagyon sok függ, hogy mekkora ingatlan vásárolható harmincmillió forintos keretösszegből.

M. Orbán András
2022. 11. 29. 12:16
ingatlan
Budapest, VIII ker. Nap utca 10Tetőtérbeépítés Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlanárak elszabadulásával egyre tolódik ki az az összeghatár, hogy mennyi pénzből lehet még viszonylag normális lakáshoz, házhoz hozzájutni. Aki legfeljebb harmincmillió forintból tud ingatlant vásárolni, elvileg családi házból tudja a legnagyobb alapterületűt megvenni, azonban megyénként, városonként, sőt kerületenként is eltérő, mekkorát, mivel igen nagy a szórás.

ingatlan
Hódmezővásárhelyi utcakép. Vidéki kisvárosban akár egy családi házat is lehet venni 30 millió forintért. Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

A maximum harmincmillió forintba kerülő ingatlanok az életüket (újra)kezdők, a fiatal párok és az egyedülállók körében lehetnek keresettek. 

Ezt jelenti az olcsó ingatlan 2022-ben 

A teljes hazai lakáskínálatról a lapunk által megkérdezett OTP Ingatlanpontnak – ahogyan más piaci szereplőnek sem – áll rendelkezésére naprakész és átfogó adatbázis, azonban a NAV adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2022. első félévi adataiból sok minden kiderül. Ez alapján megyei bontásban Somogy megyében mindössze 58 négyzetméterre elegendő harmincmillió forint. Hozzá kell azonban tenni, hogy Somogyban közismerten nagy a szórás, hiszen a Balaton-parton egyes ingatlanok négyzetméterára a budapestiekével vetekszik. A második legdrágább Pest megye, ahol 61 négyzetméteres ház vagy lakás lenne kapható harmincmillió forintért, Győr-Moson-Sopron megye pedig csak a negyedik legdrágább, ott 68 négyzetméter jönne ki a keretösszegből. 

Több mint száz négyzetméter vásárolható Tolna, Baranya, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, a legolcsóbbak pedig Békés, illetve Nógrád megye. Utóbbiban átlagosan 217 négyzetméter alapterületű ingatlan is megvásárolható 30 millió forintból. Megyeszékhelyeken belül is hasonlóak az arányok. Budapesten 42 négyzetméterre elegendő a keretösszeg, ez kisebb méretű lakásokat, illetve külvárosi házrészeket jelent a gyakorlatban. Debrecen, Székesfehérvár és Veszprém a következő képzeletbeli lépcsőfok, ezeken a helyeken több mint hatvan négyzetméter lakóterület vásárolható a vizsgált összegből. A legolcsóbbnak számító Salgótarjánban ez a szám 183 négyzetméter, viszont a megfizethetőségi listán a megyeszékhely és maga a régió nem mindig azonos helyen szerepel.

Van Budapesten is lakás 30 millió alatt

A fővároson belül az ötödik kerület a legdrágább, egymillió forint feletti négyzetméter-átlagárakkal,

a legolcsóbb pedig Soroksár, ahol 62 négyzetméteres ingatlanra is elegendő lehet harmincmillió forint.

Ami a kiszemelt ingatlanok hitelezhetőségét illeti, fontos tudni, hogy építésre, vásárlásra, bővítésre, korszerűsítésre, felújításra lakáscélú hitel is felvehető, míg más, ingatlanokat érintő célok esetén szabad felhasználású jelzáloghitelek állnak rendelkezésre.

Az OTP Ingatlanpont szakértői egyúttal felhívták a figyelmet, hogy az adott ingatlan hitelezhetőségét, fedezetként történő elfogadását számos egyéb belső kockázatkezelési paraméter, illetve vonatkozó jogszabályi rendelkezés befolyásolja. Osztatlan közös tulajdon esetén az önálló lakóegységet megtestesítő tulajdoni hányad a hitelcél megvalósításának az alapja, illetve a kölcsön fedezete azzal, hogy a kizárólagos használat jogát a tulajdonostársak között létrejött használati megosztási szerződésben rendezni kell.

Borítókép: tetőtér-beépítéses lakóház a VIII. kerületi Nap utcában. Külső kerületekben elég lehet 30 millió forint is egy kisebb lakásra (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.