Építkezés vagy felújítás?

Számos tényező határozza meg, építési telket célszerűbb-e vásárolni vagy bontandó házat, és úgy belevágni az építkezésbe. Az otthonteremtő támogatások igénybevétele esetén is fontos szempont, hogy a telek milyen besorolás alá esik.

M. Orbán András
2022. 11. 10. 7:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében az egyszerű bejelentéshez kötött újépítésű lakóingatlanoknak 2024. július 1-jétől kell megfelelniük a korszerűnek számító, megújuló energiaforrást is hasznosító BB energetikai besorolás előírásainak – emlékeztettek lapunk megkeresésére küldött válaszukban az OTP Ingatlanpont szakértői. Az, hogy a három otthonteremtési megoldás – építési telek, bontandó ház vagy teljes lakásfelújítás – közül melyik a legjobb megoldás, nagyban függ a telek vagy ingatlan földrajzi elhelyezkedésétől, az adottságoktól és a vételártól is. Fontos tényezők még az új lakóépület tervezési és kivitelezési költségei – sorolták.

 

Azonban ugyanígy meghatározó a habitus, mennyire hajlandó valaki belevágni egy építkezésbe, főleg úgy, hogy az építőanyagok áremelkedése és a szakemberhiány miatt az utóbbi években nemcsak a magánerős építkezések költsége, hanem a megvalósítás körüli esetleges bizonytalansági tényezők száma is növekett.

 

Általánosságban elmondható, meglévő ingatlan átalakítása vagy ingatlan bontása és új építése esetén a legkisebb az esélye annak, hogy a telekkel kapcsolatos, előre nem látható szituációval, jogi problémával találkozzon a vásárló. Új ingatlan építése esetén, a telek bekerülési költségével nem kalkulálva, a „legköltséghatékonyabb” megoldás az új lakóépület felépítése egy üres, de már közművesített építési telekre. A szakértők hozzátették, közművesítetlen telkek ugyan jellemzően olcsóbbak, de a víz, gáz, villany, csatorna bekötések kiépítse jelentős összeget és időt emészthet fel.

 

Válaszaik alapján a legösszetettebbnek a bontás (és az azt követő építkezés) tűnik. Meglévő épület bontása esetén ugyanis számolni kell a bontás engedélyezésének folyamatával és a bontott anyagok elszállításának és kezelésének költségeivel. 

 

Az, hogy a bontott építőanyagokat újra lehet-e hasznosítani, függ azok minőségétől és az építtető elvárásaitól. Emellett érdemes kalkulálni a bontott és felhasználni kívánt építőanyagok tisztításának költségével is – mutattak rá.

Ezen kívül érdemes kideríteni, hogy a kiszemelt telek milyen besorolás alá esik (belterület, külterület, művelés alól kivont terület, termőföld, nyaraló) ezek ugyanis alapvetően befolyásolják a beépíthetőség lehetőségeit, az igénybe vehető támogatásokat és az ingatlan hitelképességét is. 

Ismert, a babaváró hitel a folyósított összeg háromnegyedéig elfogadható önerőként ingatlanvásárláshoz (az önerőnek a vételár legalább egyötödének kell lennie), a csok pedig akkor tudható be teljes egészében ekként, ha kizárólag meglévő gyermekek után veszik igénybe, más esetekben csak részben számít annak. 

Borítókép: az építőanyagok áremelkedése és a szakemberhiány kihívások elé állítja az építkezni, felújítani készülőket (Fotó: Magyar Nemzet/Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.